Ако през 2012 г. има нови учебници, ще са на старите цени

Ако през 2012 г. има нови учебници, ще са на старите цени
Според Веселин Тодоров има натиск от увеличаващата се себестойност и заради вдигащите се цени на горивата, и заради повишаващите се разходи на печат, и заради намаляващите тиражи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако през 2012 г. бъдат издадени нови учебници, цените им ще останат както досегашните, заяви председателят на Асоциация „Българска книга" Веселин Тодоров.

В интервю за агенция „Фокус" той изрази мнение, че през следващата учебна 2012-2013 г. няма да има нови учебници, защото все още не е приет новият Закон за предичилищното и училищното образование.

„До седми клас издателите на учебници ги продават на практика на държавата чрез общините, така че цените се договарят с Министерство на образованието и с общините, а не директно с клиентите. Поради това тези цени трябва да бъдат обосновавани, тоест те не са цените каквито намери за добре издателят, а трябва да обоснове разходите. В някаква степен приличат на регулираните цени на тока и парното например," обясни Веселин Тодоров.

По думите му, има натиск от увеличаващата се себестойност и заради вдигащите се цени на горивата, и заради повишаващите се разходи на печат, и заради намаляващите тиражи.

„Последното при някои други стоки не се усеща така осезателно, но при книгите цената е много пряко зависима от тиражите. За съжаление цените се вдигат обективно не само от разходите за печат, за горива и т.н., но и от по-ниските тиражи, което е резултат от по-малкото деца. Учебниците след осми клас до голяма степен са в зависимост и от пазарните условия. Учителите се съобразяват и с цените, така че според мен не може да се стигне до някакви неразумни цени," смята още Веселин Тодоров.

Данни от всички големи издателства и търговски вериги показват, че в последните години държавата отделя около 42-43 млн. лв. за учебници. В нашия бранш учебниците съставляват около 50 % от оборота на книгите.

В началото на август изследване на Комисията за защита от дискриминация показа, че учебниците са стари и неразбираеми за учениците.

В петък бившият председател на комисията и настоящ нейн член Кемал Еюп заяви, че дискусията около проучването (част от констатациите в него бяха интерпретирани като опит за промяна на съдържанието на учебниците и махането от тях на произведението на Христо Ботев) е била породена от страховете на издателства.

„Наближава началото на новата година, ще се одобряват новите учебници и те са притеснени, тъй като са цитирани пасажи от различни учебници," коментира Кемал Еюп.

#Асоциация „Българска книга" #Веселин Тодоров #учебници #Кемал Еюп #Комисия за защита от дискриминация #Христо Ботев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници