Хиляди се преклониха пред Ботев в Калофер

Хиляди се преклониха пред Ботев в Калофер

БНР

A A+ A++ A

Тържествената церемония по повод 176-тата годишнина от рождението на Ботев започна по традиция от Националния музей "Христо Ботев". Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на майката на поета-революционер Иванка Ботева. Прозвуча и първото Ботево стихотворение - "Майце си". Хиляди българи са днес в балканския град, за да се преклонят пред подвига на великия българин, съобщава БНР.

"Ботев е емблема на сила, на юнашко сърце българско, революционер, поет, човек, който възпитава. Няма значение дали сме на паметника, дали сме в Калофер, дали сме на друго място. Това трябва да е в сърцето ни и да го усещаме. За нас Ботев е абсолютно всичко: родолюбие, себеотдаденост, свобода.Любовта към Отечеството и Родината и добротата, и волята, и героизма, дано да ги предаваме с гените си на следващите поколения", коментираха присъстващи на церемонията.

Много хора са изпълнили площада в Калофер, а на митинга-поклонение присъстват министрите на образованието и културата - Галин Цоков и Кръстю Кръстев.

"Христо Ботев заема специално място в българския героичен пантеон. Удивителното му чувство за прозорливост към бъдещето, стремежът му към свобода, визионерството му, са пътеводни за всички нас" - подчерта министърът на културата.

По-късно военнослужещи ще понесат на ръце "Гирлянд на славата", който ще бъде положен на паметника на великия поет и революционер, извисяващ се над подбалканския град.

#Калофер #Христо Ботев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници