Учебниците по Религия за V и VI клас са официално одобрени

Учебниците по Религия за V и VI клас са официално одобрени

pixabay

A A+ A++ A

Учебниците по Религия (неконфесионално обучение) за V и VI клас са официално одобрени със заповед от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Двата нови учебника са включени в списъка с познавателни книжки, учебници и учебни помагала на Министерството на образованието и науката (МОН), които могат да се разпространяват и използват в българските училища. Издател е Българско библейско дружество.

В учебниците са разработени зададените от програмата на МОН теми за история на религиите в V клас и за храмова култура в VI клас, като са разгледани четири световни религии - юдаизъм, християнство, ислям и будизъм.

В V клас учениците ще придобият по-цялостна картина за произхода, принципите и личностите, формирали всяка от тези религии. Включени са текстове и истории от Библията, Корана, Танах и мъдри мисли от Буда.

Учениците от VI клас ще се запознаят с архитектурата на храмовете. Целта е не само да „посетят“ различни по вид религиозни сгради, а да вникнат в същността и символиката на храма и на извършваните в него ритуали на почитание.

В авторските екипи участват висококвалифицирани педагози, богослови, писатели, художници, редактори и дизайнери. Учебните комплекти включват учебник, учебна тетрадка и книга за учителя. В повечето уроци са добавени QR кодове, които дават възможност да се разширят знанията на учениците чрез увлекателно аудиовизуално съдържание.

По същата програма (неконфесионално обучение) вече от няколко години се преподава в училищата по одобрените от МОН учебници за начален курс (I-IV клас). В тях акцентът е върху изграждането на добър характер и добродетели у децата. Не е случайно, че подзаглавието им е Благонравие.

Специални благодарности за предоставените снимки при илюстриране на уроците са отправени към Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, и екипа на Софийска света митрополия; Обединени евангелски църкви; Курилски манастир „Св. Йоан Рилски“; Регионален исторически музей – София; Варненска и Великопреславска света митрополия; Ромил Георгиев, свещеник в храм „Свети Великомъченик Димитър Солунски“, гр. Айтос.

#учебници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници