Родители призовават 2 май да бъде неучебен ден

Родители призовават 2 май да бъде неучебен ден

Мон

A A+ A++ A

2 май да бъде обявен за неучебен ден в цялата страна - все повече стават тези родителските призиви с наближаването на Великден и предстоящите почивни дни.

"Разумно е кметът на София да обяви 2 май за неучебен ден! Много родители са си взели отпуск и ще пътуват с децата си! Училищата ще са полупразни. Кметовете на гр. Пловдив, Стара Загора, Първомай, Хасково вече обявиха 2 май за неучебен ден!", е написал баща в групата "За качествена и иновативна образователна система" във фейсбук. Вчера такова решение издадоха и кметовете на Благоевград, Плевен и Смолян. А редица родители изразяват подкрепа, пише вестник "Сега".

1 май, сряда - Денят на труда - е официален почивен ден. След това на 2 май се работи и учи, а от 3-ти май, петък, започват четирите почивни дни около Великден, който т.г. се пада на 5 май. Почивни, съответно и неучебни, са 3, 4, 5, 6 май. Много родители планират да пуснат бележка за един ден отсъствие на детето си по семейни причини на 2 май, поради което действително училищата едва ли тогава ще учат на пълен капацитет. Затова според много родители е удачно не само в София, но и изобщо МОН да обяви четвъртъка за неучебен ден в цялата страна.

"Ако МОН няма това право, тогава всички общини да го обявят за неучебен. Доколкото си спомням, училищата също имат право някакви дни да обявяват за неучебни. Уговорка между всички общини или училища и готово. Какво е това - едни ще учат, други не. И не всички работещи почиват официалните почивни дни", коментира родител. Друг споделя, че някои училища като софийското 151-во вече са обявили, че няма да учат на 2 май. "Докога ще ги чакаме в Столична община", пита той.
По закон кметовете на общини могат да обявяват до три календарни дни за неучебни в рамките на една учебна година за училища на територията на общината. Такова право имат и директорите - след решение на педагогическия съвет. МОН също може да обявява определени дни за неучебни със заповед на министъра на образованието. Това обаче обикновено става в началото на годината. През май например за неучебни са определени дните 17 и 20 май, когато ще са матурите за 12-класниците.

НЕСЪГАСИЕ

Някои родители пък изразяват неодобрение към идеята и предлагат на тези родители, които искат да пътуват, просто да пуснат извинения по домашни причини, припомняйки новата възможност, която бе въведена - до 15 дни отсъствия по семейни причини с бележка само от родител. "Че то ще учат ли изобщо? Великденска ваканция, после матури, 24 май... Вземете ги след два часа, вземете ги на обяд и т. н.", негодува родител.

#МОН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите