Държавата търси дом за 14 мечки от ловното стопанство „Кормисош"

Държавата търси дом за 14 мечки от ловното стопанство „Кормисош"
Мечките не могат да бъдат пуснати на свобода, защото са свикнали с хора и ще бъдат опасни за околната среда, но издръжката им е прекалено скъпа. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България ще се опита да намери нов дом за 14 мечки в европейски зоопаркове и специални мечи паркове.

Животните са затворени от години във вивариум в ловното стопанство „Кормисош", съобщи експертът Руслан Сербезов от Дирекция „Опазване на биологичното разнообразие" в МОСВ пред „Дневник".

Сербезов и екипът му посетиха държавното стопанство край гр. Лъки в Родопите в петък, за да направят снимки и информационно досие на всяка от 14-те мечки.

Тези досиета ще бъдат разпространени в европейските информационни мрежи за природозащита и обмен на зоопаркови животни.

Именно тяхната липса осуетила неотдавнашния опит една от българските мечки да намери нов дом в зоопарк в Германия. Паркът избрал да приюти друга мечка от Литва, защото тази от „Кормисош" нямала данни и снимки.

Експертите на екоминистерството са водили представители на международни природозащитни организации на място в „Кормисош" и те са се ангажирали да съдействат за намирането на нов дом на животните.

Мечките от години обитават тесните бетонни клетки в стопанството, което в миналото е развъждало мечките в тази част на Родопите, и не могат да бъдат пуснати на свобода, тъй като са свикнали с хора и биха били опасни за околните села.

В същото време стопанството не може да ги храни пълноценно, тъй като издръжката им е скъпа.

#мечка #зоопарк #Германия #МОСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници