Идва есен с топло време и малко валежи

Идва есен с топло време и малко валежи
Предстои есен с малко по-топло време и валежи около нормата, прогнозира проф. д-р Валери Спиридонов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предстои есен с малко по-топло време и валежи около нормата, прогнозира проф. д-р Валери Спиридонов, заместник-директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

„Затоплянето е най-разпространената хипотеза за климатични промени в следващите 40-50 години. Тя се основава на климатични модели, които показват увеличение на средните температури при някои от сценариите за количеството на парниковите газове," обясни Валери Спиридонов в интервю за агенция „Фокус".

По-думите му, вече се наблюдава природният феномен „Ел Ниньо" - период, в който температурите на морската повърхност стават по-високи от нормалните в централната и източната част на тропическия Тихи океан.

„Ел Ниньо" предизвиква промени във валежите и температурите , жеги, сухи силни ветрове в Африка, Южна Азия и Югоизточна Азия, както и в Австралия и влияе върху климатичните промени в целия свят.

По време на „Ел Ниньо" 60-70% от зимите са с повече валежи и са по-хладни от нормите, допълни проф. Валери Спиридонов.

При различните модели това затопляне е различно, а НИМХ също има свой собствен модел.

Според направените изчисления до 2100 г. се очаква повишение до 3-4 градуса, като цяло за България и намаляване на валежите в източната част с около 15-20 %.

„Но в тези модели все още не са отчетени доста фактори. Някои от тях няма и как да се включат, като изригването на мощни вулкани, например. Дори и малки промени в слънчевата радиация могат да доведат до сериозно изменение на атмосферната динамика. Това не може да се прогнозира," уточни още проф. Валери Спиридонов.

#НИМХ #БАН #Валери Спиридонов #есен #температури #валежи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници