Недоволство на синоптиците от НИМХ и на служители от градския транспорт в София ОБЗОР

Недоволство на синоптиците от НИМХ и на служители от градския транспорт в София ОБЗОР

НИМХ

A A+ A++ A

По-високи заплати поискаха служители на градския транспорт в София и от Националния институт по метеорология и хидрология. Шофьори, контрольори и механици се готвят за протестни действия тази седмица, ако не получат 30-процентно увеличение. Синоптиците от НИМХ казват, че миналата година са пропуснати при актуализацията на бюджетите на академичните институти и питат защо.

Все по-трудно става решението за млад учен като Виктория Клещанова да остане синоптик в НИМХ:

"Заплащането все още не е достатъчно. Мен ме мотивира първото, което е - интереса към работата, която вършим. Аз съм завършила метеорология. Завърших и докторантура във Физическия факултет. Все пак най-доброто място за развитие за един млад учен е в НИМХ."

Миналата година бюджетът на института не е актуализиран. Затова настояват за допълнителни 4 милиона лева, с които ще могат да повишат заплатите с 20 процента.

"Няма как да назначаваме хора с високи изисквания от IT сектора, също и математици, хидролози, метеоролози със заплата 1200-1300 лева. Онази актуализация, която се направи от 1 август 2023 година за университетите, за институтите на БАН и за Селскостопанска академия, нас не ни засегна. Написахме доста писма, но по някаква причина останахме вън от плановете на държавата", каза д-р Анастасия Стойчева - директор Департамент "Прогнози и ИО" в НИМХ.

Бюджетът на НИМХ - какви са исканията на синоптиците
"Възнагражденията на квалифицирания ни оперативен персонал - най-многочислената част от него - метеорологичните наблюдатели се доближава до МРЗ, техните заплати, основни работни заплати са около 1100-1200 лева", обясни Анастасия Кирилова - синоптик, председател на синдикалната организация ВОН - КНСБ.

Липса на кадри има и в градския транспорт.

"В нашата сфера стартовата заплата е около 1300 лв. Ние сме кадри с висше специализирано образование, бакалаври и магистри, и тези пари не са достатъчни, очакваме увеличение", каза Павлин Петков - ръководител движение в "Метрополитен".

"Основното искане е увеличение на работните заплати с 30% за всички служители в градския транспорт и не само в София", каза Александър Шопов председател на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ.

Миналата година заплатите са увеличавани два пъти с по 150 лева, сега синдикатите отново са готови за протест като първи на улицата излизат от Столичния градски транспорт.

#НИМХ #НИМХ - БАН #НИМХ към БАН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници