България „дълбоко уважава“ избора на алжиреца Брахими за Сирия

България „дълбоко уважава“ избора на алжиреца Брахими за Сирия
78-годишният Лакдар Брахими, който е бивш външен министър на Алжир, беше пратеник на ООН в Афганистан след атентатите от 11 септември 2001 г. и в Ирак след нашествието през 2003 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на външните работи на България определи като „окуражаващ сигнал" номинацията на алжирския дипломат Лакдар Брахими за международен пратеник за Сирия.

В петък ООН съобщи, че Лакдар Брахими ще замени на поста Кофи Анан, който не успя да убеди двете страни в конфликта в Сирия да свалят оръжието.

„Номинацията на г-н Брахими е окуражаващ сигнал, че международната общност ще консолидира и увеличи своите усилия за намирането на изход от кризата в Сирия," се казва в изявление на говорителят на българското МвнР Весела Чернева.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова за „силна, ясна и единна" международна подкрепа за Лакдар Брахими.

Весела Чернева прави това изявление по повод номинацията на Лахдар Брахими за специален представител за Сирия на ООН и Арабската лига. България ще подкрепи мисията на новия специален пратеник, която е от ключово значение за спиране на ескалиращото насилие, отбелязват от МВнР.

„Необходими са незабавни мерки, за да бъдат прекратени кръвопролитията в Сирия и да бъде предотвратено евентуално разрастване на конфликта в региона. В този смисъл съгласието на г-н Брахими да поема отговорния пост на специален представител е акт, който дълбоко уважаваме и приветстваме," пише още в съобщението на Външното ведомство.

Досегашният пратеник на ООН за Сирия Кофи Анан обяви, че се оттегля от поста този месец заради липсата на подкрепа от големите държави за шестмесечната му кампания за прекратяване на гражданската война.

78-годишният Лакдар Брахими, който е бивш външен министър на Алжир, беше пратеник на ООН в Афганистан след атентатите от 11 септември 2001 г. и в Ирак след нашествието през 2003 г.

Заместник говорителят на ООН Едуардо дел Буей заяви, че Лакдар Брахими ще пристигне в Ню Йорк „скоро", а Кофи Анан ще се оттегли от поста официално на 31 август.

#Сирия #ООН #Лакдар Брахими #Кофи Анан #Весела Чернева #МВнР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници