Няма македонци според Българския културен клуб в Скопие

Няма македонци според Българския културен клуб в Скопие
Председателят на БККС Лазар Младенов. Снимка: "Политика"
A A+ A++ A

За Българския културен клуб в Скопие (БККС) няма македонци и македонски език, коментира македонското електронно издание МКД.мк.

Изданието публикува в петък интервю с председателя на БККС Лазар Младенов, цитирано от агенция Фокус.

„Лазар Младенов е релативно неизвестно лице в Македония, но очевидно не и в България. За него се говори в София, но и в Брюксел. Младенов като гражданин на Македония и на България в нито един момент в интервюто не спомена думата македонец и македонски език", коментира МКД.

Председателят на БККС Младенов в интервюто си говори за проблемите, пред които е изправен клубът.

„Те са систематични и произлизат от доста дълго време. През изминалите четири години, колкото съществуваме, нашите членове бяха затваряни, гонени от работа, водени на полицейски разпити", заявява Младенов.

На въпрос „дали като организация са реагирали на незачитането на основните права на човека на част от гражданите в Пиринска Македония", Младенов отговаря:

„Всяка страна член на ЕС трябва да изпълни критериите от Копенхаген, за да стане член на ЕС. Изпълняването на тези критерии означава стабилност на институциите, гарантиране на демокрацията, върховенство на закона и защита на правата на човека. В основата на тези принципи стои независимата съдебна система. Анкетата, организирана от страна на ОССЕ показа, че съдиите в Македония работят под постоянен политически натиск".

На въпрос дали в Македония има българско малцинство и колко е голямо Младенов изтъква, че подобни въпроси били интересни в Титова Югославия.

МКД пита председателя на БККС и дали съществува македонски език, македонски народ и македонска идентичност. Лазар Младенов отговаря:

„Агресивната антиквизация, която струва на гражданите стотици милиони евро, за съжаление предизвика големи неясноти в международен план, за това какво трябва да се разбира под македонска идентичност. Дали става дума за славянска или антична идентичност. Дали сме част от голяма раса македоноиди и като такива сме населили Японско море. Силно се съмнявам, че идентичността, която се налага насилствено, е обединяващ фактор за всички граждани. Къде са тук останалите етнически общности? Имат ли те принос в македонската идентичност?"

По отношение на македонската азбука Младенов заявява, че тя за първи път се появява на 16 май 1945 г.

„Има документ и стенографски бележки за комисията, която е работила в този период", изтъква Младенов.

#Лазар Младенов #БККС #Български културен клуб в Скопие #Македония #македонци #македонски език #Югославия #Скопие #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници