Бивш посланик във Ватикана: Кандидатурата на Маричков-младши е неудачна

Бивш посланик във Ватикана: Кандидатурата на Маричков-младши е неудачна
A A+ A++ A

Кандидатурата, която България е представила за нов посланик във Ватикана е неудачна, заяви бившият посланик в папската държава Валентин Божилов.

Аз не мисля, че има някакви специални изисквания за посланици във Ватикана. Просто е представена една неудачна кандидатура от гледна точка на Ватикана”, каза по БНР Божилов.

Той коментира скандала около кандидатурата на Кирил Маричков-син за посланик във Ватикана, на която Ватикана не дава агреман.

Според някои медии отказът на Светия престол е заради роман, написан от Маричков, който съдържа хомосексуална сцена. Според други обаче Ватикана не иска Маричков заради некомпетентност и съмнителна професионална квалификация.

„Нещата, които проникнаха в средствата за масова информация показват, че има смущаващи факти. Това, че човекът няма нито ден дипломатически опит, че е живял в Италия, че по всяка вероятност има двойно гражданство – и италианско, и българско, че може би е изповядвал идеи, които не са в унисон с принципите и разбиранията на Ватикана като държава”, коментира Валентин Божилов.

Според него от гледна точка на международното право, ако суверенната държава не получи агреман, това означава, че трябва да се изпрати нова кандидатура за посланик.

Ватикан не е длъжен да обяснява защо отклонява тази кандидатура, категоричен е бившият дипломат.

Друг бивш посланик във Ватикана Владимир Градев каза от своя страна, че с цялата тази история някой иска да провокира някакъв скандал, да принизи българската дипломация до чалгата и до жълтата преса.

„Нашата държава е суверенна, нашето правителство е суверенно. И затова трябва да се прецени това ли е най-добрият човек. Когато примерно нашият президент беше агент на Държавна сигурност, повечето посланици бяха агенти на Държавна сигурност. Той искаше да бъде представен от агенти на Държавна сигурност и това беше водещото в определянето на тези, които се изпращат за посланици. Сега критериите би трябвало да са други. И нашият президент би трябвало да запита този ли човек трябва да ни представлява”, посочи Градев.

„Всяка държава е суверенна, всеки, който идва на гости някъде можете да го пуснете или да не го пуснете”, каза още той.

#България #посланик #Ватикана #Кирил Маричков #Светия престол #Италия #Владимир Градев #Държавна сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници