Младенов: Неприемлив е натискът върху български организации в Македония

Младенов: Неприемлив е натискът върху български организации в Македония
„Докато целият ни регион се отърсва от комунистическото наследство, парадоксално звучат опитите да се черпят исторически аргументи от периода на Коминтерна", заяви министърът. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Неприемливо е системно да се оказва натиск и да се проявява нетолерантно отношение към законни български организации в Македония, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

„Реакциите в македонските медии след изявленията на депутати от Европейския парламент във връзка с нарушаване на човешките права на граждани на Република Македония, самоопределящи се като българи, пораждат основателни притеснения”, коментира Николай Младенов, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

„Докато целият ни регион се отърсва от комунистическото наследство, парадоксално звучат опитите да се черпят исторически аргументи от периода на Коминтерна", добавя министърът.

По думите му идеологизацията на историята не e помогнала никому и не e решила нито един значим социален или икономически проблем.

„Нашите съседи и приятели ще спечелят много, ако гледат напред и градят бъдещето на държавата си в Европа, а не се взират в миналото през призмата на овехтели идеологически конструкции", каза още Младенов.

„Неприемливо е системно да се оказва натиск и да се проявява нетолерантно отношение спрямо законно регистрирани организации в Република Македония, като Българския културен клуб – Скопие, чиято дейност е свързана със защита на човешките права, върховенството на закона и има за цел да сближи двете съседни страни”, посочи той.

„Убедени сме, че с възприемането и прилагането на демократичните ценности ще се създадат условия за икономическо благоденствие, добросъседски отношения и общо европейско бъдеще", каза още министърът на външните работи.

#Николай Младенов #министър на външните работи #Македония #България #Европейския парламент #Министерството на външните работи #МВнР #Европа #Скопие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници