Кирил Маричков-младши: Абсурдно е България и Ватикана да се карат заради мен

Кирил Маричков-младши: Абсурдно е България и Ватикана да се карат заради мен
Италиански медии съобщиха в сряда, че Светият престол е отхвърлил кандидатурата заради некомпетентността му и съмнителната професионална квалификация.
A A+ A++ A

Кирил Маричков-младши определи като абсурдна възможността България и Ватикана да развалят отношенията си заради него.

„Абсурдна ситуация е аз да съм причината две държави да си развалят отношенията, абсурдно е, че медиите се занимават с този въпрос, който би трябвало да бъде лесно разрешен между двете правителства без никакъв шум," заяви Кирил Маричков-младши, цитиран от bTV.

39-годишният Кирил Маричков – адвокат, който говори пет езика, в т.ч. италиански, и е женен за италианска гражданка, изглежда е съвършеният вариант за представител на България във Ватикана.

Според италианската преса обаче колоритният сексуален сблъсък на млад източноевропеец и римлянин в романа на Маричков Clandestination е разстроил Католическата църква.

Италиански медии съобщиха в сряда, че Светият престол е отхвърлил кандидатурата заради некомпетентността му и съмнителната професионална квалификация.

Кирил Маричков-младши, който, както е известно, е син на вокалиста на „Щурците" Кирил Маричков, отказва да коментира повече скандала около името си.

Вече стана ясно, че вероятната причина да не бъде приет за посланик, е негов роман от преди години, в който е описана хомосексуална сцена, възмутила Светия престол.

Премиерът Бойко Борисов отрече отношенията с Ватикана да са „ледени", както писа италианската преса, и заяви, че управляващите „не са против сексуалната идентичност на хората".

Според Соломон Паси, през чийто мандат като външен министър папа Йоан Павел втори пристигна в България, въпросът за избора е към настоящия министър Николай Младенов.

„При всички случаи голямата грешка на българската дипломация е, че е издала това име на показ, преди да получи агреман за него. Така не се прави. В дипломацията основно правило е, че имената не се дискутират, докато не са съгласувани между двете страни. Това трябва с още по-голяма сила да важи в отношенията между България и Ватикана, защото те са изключително специални. Особено след атентата срещу папата през 1981 г.," каза още Соломон Паси.

И според него няма напрежение между Ватикана и България, но сега „ние олекваме".

Владимир Градев - одобрен за посланик във Ватикана през 2001 г., пък коментира скандала така:

„Светият престол е една от първите дипломатически мисии в света, създадени през XV век тъкмо във Ватикана. Следователно посланикът във Ватикана трябва да стои достойно. България няма свой дипломатически представител от доста месеци, но е ясно и с публичния шум, който се вдига около това отсъствие, че колкото по-дълго продължава това, толкова повече ще се говори за България, и то не в позитивен план. А ако искаме да имаме такъв представител, час по-скоро трябва да бъде изпратен посланик".

#Кирил Маричков-младши #Кирил Маричков #Ватикана #България #консул #Соломон Паси #Владимир Градев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници