Ватикана не харесва България заради гей сцена в роман

Ватикана не харесва България заради гей сцена в роман
Предполага се, че архиепископ Януш Болонек – представител на папата в София, писал до своите висшестоящи във Ватикана и ги уведомил за пикантната част от творбата. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Светият престол бе обвинен, че не приема новия избор на София за посланик във Ватикана, тъй като пратеникът написал роман с хомосексуална сцена.

39-годишният Кирил Маричков – адвокат, който говори пет езика, в т.ч. италиански, и е женен за италианска гражданка, изглежда е съвършеният вариант за представител на България във Ватикана.

Според италианската преса обаче колоритният сексуален сблъсък на млад източноевропеец и римлянин в романа на Маричков Clandestination е разстроил Католическата църква, отбелязва „Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

Предполага се, че архиепископ Януш Болонек – представител на папата в София, писал до своите висшестоящи във Ватикана и ги уведомил за пикантната част от творбата, която бе един от финалистите на конкурса за книга на годината в България.

Говорителят на Светия престол отец Федерико Ломбарди в понеделник заяви пред британското издание, че не желае да коментира причината за обявяването на Маричков за персона нон грата.

Той единствено изтъкна, че не е необичайно за Ватикана да отхвърля предложени кандидати.

„Преди човек да стане посланик, е нормално двете държави да постигнат споразумение за кандидата", посочи Ломбарди.

„Той трябва да бъде приет от страната домакин. В този случай обаче споразумение не беше постигнато. Но не мога да ви кажа защо. Не мога да коментирам", каза още той.

Две години по-рано светът научи, че един от подчинените на папа Бенедикт XVI – добре познат член на Ватиканския църковен хор, е участвал в организация за гей проституция.

По-късно стана ясно, че „две черни кубински момчета", бивш модел от Неапол и ръгбист от Рим, са имали необичайно близки контакти със свещеника Анджело Балдучи.

Според материал на „Ла Република", публикуван в понеделник, назначението на г-н Маричков е „замразило отношенията между двете държави", почти до степента от май 1981 г., когато италианските власти откриха българска връзка в опита за покушение на папа Йоан Павел II.

#София #Ватикана #Кирил Маричков #България #папа #Папа Бенедикт XVI #папа Йоан Павел II

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници