Ръст на поклонническия туризъм очакват в България

Ръст на поклонническия туризъм очакват в България
Пикова за този вид туризъм е била 2007 г., когато България стана член на Европейския съюз. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ръст от седем процента се очаква през тази година в поклонническия туризъм в България, заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

По думите му туристическият бранш очаква запазване на общия брой на израелските туристи в България на равнището на 2011 г., което означава около 135 000 посещения през тази година.

Около 8 на сто от тези туристи идват в страната и за поклоннически туризъм, каза още Драганов в интервю за БТА, цитирано от Дарик.

Според него голяма част от израелските граждани, които идват на почивка в България на морето, правят и така наречените обиколни програми или се включват в допълнителни екскурзии до София и до Рилския манастир.

„Тази година се очаква ръст от около 7 на сто на поклонническите туристически пътувания в България. Стойностите биха били дори по-големи, ако не беше намалението с около 14 процента на посещенията на гръцки туристи през този Великден заради икономическата криза и провеждащите се тогава избори”, допълни той.

Драганов посочи, че в последните години се отчита непрекъснат ръст от 7 – 10 процента на поклонническия туризъм.

Пикова за този вид туризъм е била 2007 г., когато България стана член на Европейския съюз.

Тогава с около 40 процента нараснаха пътуванията за този вид туризъм при засилен интерес на туристи от Испания, Португалия, Франция и Италия, отбеляза Драганов.

Туристическа атракция номер 1 по отношение на поклонническия туризъм е Рилският манастир, който годишно се посещава от 780 000 души.

Освен от страна на български граждани манастирът е любимо място за посещение на чужденци – главно от съседна Македония, Гърция, Сърбия, както и от Италия, Франция, Испания и Русия.

Като нововъзникнала туристическа атракция е черквата „Кирил и Методий" в Созопол, която само за миналия сезон е била посетена от 240 000 души, посочи експертът.

Според него манастирите на страната целогодишно са посетени от хора от всички възрасти от над 160 националности.

По основните български празници, свързани с християнството, има значителен брой чуждестранни туристи, които празнуват заедно с българите, отбеляза Драганов.

Той допълни, че в последните години има увеличаване на желанието за сключване на брак по българските православни ритуали при смесените бракове.

1.8 на сто от общия брой на посетителите в страната са хора, дошли в България за поклоннически туризъм. Туристите, които идват в България за такъв вид посещения, плащат около 70 процента повече от останалите туристи, подчера Драганов.

По думите му освен християни, на поклоннически пътувания в България идват и мюсюлмани.

„Не можем да кажем, че имаме поток от поклонници, които идват специално за поклонение в столичната джамия. За сметка на това обаче тя събира много мюсюлмани от страната, които особено на големите празници видимо я изпълват”, отбеляза той.

„Предпоставка за развитието на поклонническия туризъм са добрите контакти между религиозните общности. Един от основните мостове за развитие на този вид туризъм могат да бъдат българските медии в чужбина”, допълни Румен Драганов.

#Созопол #Португалия #Русия #Испания #Франция #Италия #Сърбия #Гърция #Македония #Европейския съюз #Великден #Рилския манастир #София #Румен Драганов #Институт за анализи и оценка в туризма #България #поклоннически туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници