Половината българи без почивка на море

Половината българи без почивка на море
Едно е сигурно – българинът почива по-кратко, пести повече, но е по-добър клиент от чужденеца. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Половината българи това лято няма да ходят на почивка по българското Черноморие или в морските курорти в чужбина.

Оказва се, че са се сбъднали прогнозите на социолозите, че масово хората няма да могат да отделят пари за море, предаде бТВ.

По данни на Регионалната туристическа камара в Бургас през юли има 10% ръст на пристигналите на Летище „Сарафово" чужди туристи, спрямо същия период на миналата година.

Спад има главно на ирландския пазар – малко над 40%. Около 54 на сто по-малко са били и израелските туристи заради атентата в Бургас от 18 юли, при който загинаха петима израелци и един българин.

Що се отнася до българските туристи е трудно да се дадат точни данни, защото тенденцията от последните години е те да организират почивката си сами, по интернет или на място, и да прескачат туроператорите.

Едно е сигурно – българинът почива по-кратко, пести повече, но е по-добър клиент от чужденеца.

Ако не са на вила, българите предпочитат малките хотели.

„Идват през уикенда и за по-малко дни. Явно българите не могат да си позволят за повече дни. Има някои, които по няколко пъти идват", споделя опита си пред бТВ София Даменлиева – собственик на семеен хотел.

Въпреки че повечето българи не разполагат с голям бюджет за почивка, когато са на море, се оказват по-разточителни от чужденците. Харчат повече за храна и забавления, докато чуждите гости наблягат на „ол инклузива" и супермаркетите.

„Като гостуват в хотела, те си поръчват и кафенце, и каквото да е, докато чужденците гледат да си купят от магазина и го внасят в хотела", допълва Даменлиева.

По данни на бранша в последните години броят на българите, които могат да си позволят почивка в страната или в чужбина, остава непроменен.

„В общи линии около 2 милиона са максималната бройка българи, които почиват, пътуват и една голяма част все още предпочитат да излязат навън, отколкото да останат в българските курорти", коментира Малина Стратиева от Регионалната туристическа камара – Бургас.

Цената все още остава определяща за избора на място за лятната ваканция. През най-отпускарския месец – август, практиката да си организирате сами почивката крие риск, тъй като по Южното Черноморие свободни места почти няма.

#Черноморие #Летище „Сарафово" #Бургас #атентат #Малина Стратиева #ваканция #почивка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници