НИМХ: България да се готви за суша

НИМХ: България да се готви за суша
В разработки на НИМХ за климата на Балканите в идните десетилетия се очертава силна тенденция към засушаване и понижаване количеството на валежите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В разработки на НИМХ за климата на Балканите в идните десетилетия се очертава силна тенденция към засушаване и понижаване количеството на валежите.

„Балканският полуостров е място, където се случват почти непрекъснато различни по честота и интензивност засушавания“, каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Веселин Александров, директор на департамент „Метеорология“ в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, по повод научната конференция „Сушата в България“, която ще се проведе днес и утре.

По думите му най-засегнати от засушаване са Гърция и Източна Румъния, а за България – североизточната част на страната. В Сърбия също се наблюдават проблеми със сушата.

„Бих казал, че там, където е равнинна територията на Балканския полуостров, там самата територия е уязвима към проблемите на засушаването. Засушаване може да се случи не само в конкретен регион, а и на цялата територия на Балканския полуостров“, коментира той.

Съвременната тенденция е свързана най-вече с количествата валежи, които са по-малко в Североизточна България, в Дунавската равнина и в Югоизточна България, където валежите са недостатъчни за формиране продуктивността на земеделските култури дори и в условията на съвременния климат, отбеляза проф. Александров.

В бъдеще се очаква редуциране на валежните количества, сочат климатичните модели в България и на Балканите, отбеляза Александров, но обясни, че това няма да стане отведнъж.

Той обясни, че това са климатични сценарии, които би трябвало да подскажат какво би станало, ако валежите на територията на България спаднат с 20%.

„Това, което засяга България и Балканския полуостров, е свързано с повишение на температурата през следващите 30-40 години от 2 до 3 градуса, а до края на века – с около 5 градуса“, каза Александров и подчерта, че трябва да се изготвят мерки и стратегии за реакция при подобни климатични промени.

„Нашето желание е да помогнем с този национален семинар, да повдигнем тази тема, да се опитаме да се обърнем към обществото. Няма нищо страшно в засушаването. Това е природен процес, който се наблюдава и винаги се е наблюдавал, наблюдава се и ще се наблюдава на Балканския полуостров. Необходимо е да се изготвят стратегии, които да могат да смекчат тази заплаха, която би могла да бъде в някои случаи пагубна. Чрез адаптация към засушаването, към смекчаване на този проблем биха могли да се постигнат значими резултати - да няма екологични проблеми на наша територия“, обясни Александров.

#валежи #засушаване #НИМХ #БАН #Националния институт по метеорология и хидрология #Александров #проф. Веселин Александров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници