Вносът ни убива, оплакват се българските животновъди

Вносът ни убива, оплакват се българските животновъди
Председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Снимка: fermer.bg
A A+ A++ A

Животновъдният сектор в България е на ръба на фалита, заяви в неделя Бойко Синапов, председател на Асоциацията на животновъдите.

„Българският потребител не консумира българско месо и чисто сирене, затова и няма как да скочи цената на месото. Вносът, който ни се налага, ни убива. Не може един животновъд да взема за една крава мижави пари, а колегата от ЕС да взема с 60-70% повече субсидия. Затова ни заливат евтини продукти, затова и ние изоставаме," обясни Синапов пред БНР.

„Искаме да се изравнят субсидиите, които получават всички европейски животновъди. Това ни държи нас в омагьосан кръг и не може да бъдем конкурентоспособни на общия пазар", категоричен е Синапов.

Той подчерта, че животновъдният отрасъл в България е на ръба на фалита.

„Този път вече съм убеден, че няма да можем да оцелеем. Западат и тези субсидии са така или иначе са малко, трудно се усвояват, тези пазари, които ние сме, на дъното на пазара не можем да бъдем конкурентоспособни на пазара, всичкото това довежда до отрасъл губещ, да продължаваме да сме губещи", добави той.

„Благодаря на министъра и на правителството, че успяха да направят едно тясно сътрудничество с Турция и овцевъдите изнасяме, макар и не много скъпо, мъжки шилета и агнета. Това е единственото и това е спасението, защото, ако не беше се случило, цялата продукция щеше да остане в ръцете на българския овцевъд. Молим и искаме да се намери пазар за телетата", каза още председателят на Асоциацията на животновъдите.

„Ние сме в омагьосан кръг. Енергията скача, зърното скача, горивата скачат, при нас - нищо. Всички управляващи обещаха, че 2012 ще бъде година на животновъдството", припомни Синапов.

Твърденията на Синапов бяха подкрепени донякъде от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

„Животновъдите получават най малко субсидии, но те не получават европейски субсидии въобще. Това е резултат от правителството, което е подписало договора за присъединяване. Той е подписан така, че европейските субсидии са единствено за единица площ, тоест няма по схемата за глава добитък. Това може да се поправи в следващия програмен период 2014 – 2020 г. За първи път от 2009 г. те получават средства по схемата за глава добитък и то от националния бюджет. В сряда се събираме при премиера животновъди, преработватели, колбасари и търговските вериги, за да разберем къде отива печалбата," заяви Найденов в неделя, също по БНР.

Министърът изрази недоумение как става така, че стотици милиони са наливани в животновъдството, потребителят плаща повече, а животновъдството продължава да преживява труден период.

#внос #субсидии #телета #агнета #животновъдство #животновъди #Бойко Синапов #министър на земеделието #Мирослав Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници