Животновъди и овощари не подкрепят протеста на “зърнарите”

Животновъди и овощари не подкрепят протеста на “зърнарите”

Фейсбук/Петър Петров

A A+ A++ A

Първо, прави ли ви впечатление че животновъдите, оранжеристите, зеленчукарите и овощарите не подкрепят протеста. Това е защото така наречените "зърнари” никога не подкрепиха другите браншове. И освен, че не ги подкрепиха, те изсмукваха вече почти 20 години огромна част от земеделските субсидии. В резултат на това зърнарите ставаха все по-малко, но пък с все по големи стопанства. А другите браншове, другите изчезвахме. Това написа Петър Илиев Петров от Националната асоциация на младите фермери в своя фейсбук профил.

"Всички знаем, че до преди два дни имаше забрана за внос от Украйна?

Само че не всички знаем, че тя беше само за пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Ние(животновъдите) се борихме за забрана и на вноса на мляко( под всичките му форми), но той не беше преустановен. Както директно, така и през трети страни, млякото продължаваше да тече към България и да ДАВИ българските млекопроизводители".

Той добави, че в момента цените на фуражите са на много по-добри цени. Но те са и съпоставими със световните борсови цени.

"Предполагам, че всички си спомняте за цените от миналото лято и как много фермери земеделци запазиха зърното си, с цел СПЕКУЛА, защото им обещаваха по-високи цени. А цените паднаха и точно преди жътва в България имаше задържани стотици хиляди тонове миналогодишно зърно. Което трябваше да се продаде преди жътвата, забраната спомогна за това и сега почти в цялата страна жътвата е в разгара си."

"Последно, но не и на последно място. Аз разбирам, че много малки зърнопроизводители ще бъдат на загуба от тазгодишната кампания. Високи разходи и малки добиви обуславят това, че за жалост точно малките производители ще понесат товара на свалянето на Забраната за внос", добави още Петров.

"Протестите винаги са нещо хубаво! Те са израз на гражданско самосъзнание. Но не позволявайте, заради финансовия капацитет на група хора( за моделиране на общественото мнение) да ни разделят по още един въпрос. Призовавам за разговори, призовавам за визия за защита на малките и средни земеделци!!! Не смятам, че украинско зърно трябва да влиза в България безусловно и безконтролно. Но накрая фермерите с 10 000+ дка и нови трактори за 500 000 лв няма да напуснат земеделието на България! Ще напуснат малките, ще напуснат тези, които всячески( ние като народ) трябва да браним!

Бъдете Българи! Не се борете за вдигане или оставане на забраната. Борете се за запазване на българските малки и средни фермери, животновъди и земеделци!"


#зърнари #животновъди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници