ДФЗ започна изплащането на субсидиите на животновъдите

ДФЗ започна изплащането на субсидиите на животновъдите

Pixabay

A A+ A++ A

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) започна изплащането на субсидиите по заявените от стопаните интервенции на директните плащания за Кампания 2023. По интервенцията "Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството" (ПНДЖ1) 6017 животновъди получиха общо над 31 млн. лева (31 366 431 лева). За втора поредна година ДФЗ превежда националните средства по банковите сметки на фермерите в пълен размер, съобщават от Фонда.

Ставките по интервенцията ПНДЖ1 са определени със заповед на министъра на земеделието и храните, в която е разписано, че за едно допустимо за подпомагане животно стопаните получават 73,75 лева за говедо и 129,06 лева за бивол.

Право на подкрепа по интервенцията имат земеделските стопани, които са отглеждали 10 или повече говеда и/или 10 или повече биволи, регистрирани към 31 декември 2018 г. Към последния ден за подаване на заявленията за подпомагане от текущата кампания фермерите трябва да отглеждат в стопанствата си, отговарящи на изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност, поне 50 на сто от референтния брой животни.

Финансовата подкрепа в помощ на говедовъдите е утвърдена в съответствие на Регламент (ЕС) 2021/2115 на Европейския парламент и на Съвета от 2 декември 2021 г. за установяване на правила за подпомагане по изготвените Стратегически планове за Общата селскостопанска политика (ОСП), предаде БТА. Там е посочено, че преходна национална помощ може да бъде отпусната само за секторите, на които са предоставяни национални доплащания през 2013 г.


#животновъди #ДФЗ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници