Славчо Велков: Атентатът в България може да бъде повод за война в Близкия Изток

Славчо Велков: Атентатът в България може да бъде повод за война в Близкия Изток
Започвам да се страхувам, че след атентата на 18 юли страната ни може да бъде вкарана в сценарий, наричан на латински „казус бели", т.е. повод за война, заяви Славчо Велков. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Съществува голяма опасност България да бъде въвлечена в сценарий, който да доведе до война в Близкия изток, прогнозира експертът по сигурността и борбата с тероризма Славчо Велков.

Той коментира съобщението, че неизвестната до този момент групировка „Основа на Джихада" е поела отговорност за атентата на летище „Сарафово" в Бургас.

„За съжаление всички твърдения, четири на брой, от един час и половина след извършване на акта до този момент, имат един и същи източник. Трябва да се замислим, когато ги приемаме за достоверни," заяви Славчо Велков пред БНР.

Според него източникът на твърденията, че зад терористичната атака срещу израелски туристи в Бургас стоят Иран и „Хизбула", е същият, разпространил през януари предупрежденията за заплаха от взривове на автобуси с граждани на Израел.

„И аз започвам да се страхувам, че страната ни може да бъде вкарана в сценарий, наричан на латински „казус бели", т.е. повод за война, и че политическото говорене по такъв въпрос не само че не помага, а пречи за приключване на случая," заяви Славчо Велков.

По-рано от министерството на външните работи отрекоха информацията за „Основа на Джихада" като „спекулация".

#Трагедия в Бургас #израелски туристи #Славчо Велков #тероризъм #терористична атака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници