Симеон Николов: Атентатът е пробив в националната сигурност на България

Симеон Николов: Атентатът е пробив в националната сигурност на България
Директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов опроверга тезата на премиера Бойко Борисов, че пробив в националната сигурност няма. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Терористичната атака срещу израелски туристи на Летище „Сарафово“ в Бургас е пробив в системата за национална сигурност, заяви директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов.

„Това е пробив в системата за национална сигурност, не е само вследствие на водената външна политика, и в този смисъл е трудно да се съгласи човек с позицията на премиера Бойко Борисов, че няма пробив в сигурността, тъй като еврейските туристи са по целия свят. Напротив – навсякъде по света такъв терористичен акт е пробив в националната сигурност, а тук вече е и пробив в европейската сигурност“, категоричен бе Симеон Николов пред БНР.

По думите му България получава предупреждения за атентати от няколко години.

Според експерта човекът, който е предизвикал взрива, може да не е преминавал транзитно през България.

„Възможно е да е спяща терористична клетка в България, възможно е да е такава от съседна страна, като си дадем сметка, че такива има в Турция, Гърция и Босна и Херцеговина. Не можем да знаем откъде точно идва ударът“, коментира Симеон Николов. Той изреди няколко възможни последствия от терористичната атака в Бургас.

„На първо място, ще се разделим с подценяването на потенциалната терористична заплаха. В течение на седмици и месеци ще се изяснява откъде идва този терористичен удар, но искам да предупредя да не се съгласяваме прибързано с някакви очевидно пропагандни тези – не е възможно един час след като стана атентатът в България от Израел да идват официални изявления, че това е дело на „Хизбула“, подчерта директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

„Надявам се здравният разум да надделее. Ако Израел търси повод за военна операция, най-малкото това е начинът да се злоупотреби, за да отвори вратата за военен удар срещу Иран и да въвлече и нас, международната общност и ЕС“, обясни Симеон Николов.

#Трагедия в Бургас #Израел #Иран #Симеон Николов #терористична атака #атентат #Бургас #израелски туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници