МВнР: Не пътувайте из Балканите, идват мразовити дни

МВнР: Не пътувайте из Балканите, идват мразовити дни
A A+ A++ A

Министерството на външните работи предупреждава българските граждани да не пътуват до страни от Балканите през идните дни заради настъпващия мразовит период.

Минусови температури, силни ветрове и обилни снеговалежи се очакват в Хърватия, Словения, Република Македония, Румъния, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия.

В случай на неотложни пътувания, МВнР съветва българите да се осведомят подробно за актуалната метеорологична и пътна обстановка за дестинацията на пътуване, да следват стриктно инструкциите на местните вла‎сти, да се съобразяват с пътните знаци. Задължително е автомобилите им да бъдат напълно подготвени за придвижване в зимни условия - вериги за гумите и пълен резервоар. Хората пък трябва да носят подходящо топло облекло и мобилни апарати със заредени батерии.

В случай на кризисна ситуация, МВнР съветва гражданите да уведомят близките си за своето състояние и местоположение, да кажат посочат точно се намират в социалните мрежи и да подадат сигнал до дирекция "Ситуационен център" на министерството, която приема денонощни сигнали за бедстващи хора на телефон: 00359 2 948 2404 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай