Биологично унищожение в световен мащаб

Биологично унищожение в световен мащаб
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Шестото масово изчезване на животински видове от Земята протича по-бързо, отколкото се смяташе по-рано, равнявайки се на „биологично унищожение“ на дивия живот на планетата, предупреждават учени. /БГНЕС/

Разновидността и популациите на над 30% от животните с гръбнак – риби, птици, амфибии, влечуги и бозайници, постепенно намаляват, показва първото мащабно проучване на тези тенденции в световен мащаб.

„Става въпрос за биологично унищожение, случващо се в световен мащаб“, смята проф. Родолфо Дирсо от Университета в Станфорд, който е и съавтор на изследването.

Според анализа, който маркира обитанията и популациите на над 27 000 животински вида, тревожен е и проблемът с обитаемата зона на различните животни. В него се посочва, че бозайниците са загубили най-малко една трета от първоначалния си хабитат. В същото време 40% от тях – сред които носорози, орангутани, горили и много големи котки, оцеляват на едва 20% или по-малко от териториите, които преди са били техен дом.

Но загубата на биоразнообразие в последно време е увеличила темповете си. „Няколко вида бозайници, които са били в относителна безопасност преди едно или две десетилетия, сега са застрашени“, включително гепарди, лъвове и жирафи, се казва в проучването.

В световен мащаб масовото измиране на животни – което е шестото поред за последните половин милиард години, е най-тежкото за три четвъртит от живота на планетата Земя, включително и периода на динозаврите, станали жертва на метеоритен удар преди 66 млн. години.

В момента средно на година изчезват по два вида гръбначни животни. Най-тежко е положението при тропическите региони, където темповете на масово измиране са най-бързи. В Южна и Югоизточна Азия едрите видове бозайници са загубили над четири пети от своите исторически разновидности.

Проучването също разкрива, че половината от броя бозайници, които някога са живеели на планетата, вече ги няма – загуба, която според авторите е „огромна ерозия на най-великото биологично разнообразие в историята на Земята“.

Според тях обаче няма място за съмнения на какво се дължи негативната тенденция, а именно на постоянно разширяващия обитанията си човек. Броят на хората по света се е увеличил с над два пъти от 1960 г. до 7,4 млрд. За сметка на увеличаващата се човешка популация в момента в дивото са останали само 20 000 лъва, по-малко от 7000 гепарда, 500 до 1000 гигантски панди и около 250 суматрански носорога.

Основни причини за изчезването на дивите животни е загубата на местообитания, прекомерната им консумация, замърсяването, инвазивните видове, болестите, както и лова в случая на видове като лъвовете, носорозите, слоновете и други големи животни, търсени заради различни части на телата им. 


#унищожение #бозайници #загуба #проучване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници