Равносметка: 2/3 от българите са щастливи, определят 2023-а за по-добра от предишните години

Равносметка: 2/3 от българите са щастливи, определят 2023-а за по-добра от предишните години
A A+ A++ A

2023 година е била по-добра за българите в сравнение с предходните три години. Близо две трети твърдят, че са се чувствали щастливи през изминалата година. 40% очакват 2024 г. да бъде по-добра година за България.

Това показват данните от национално представително проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

През 2023 г. се запазва тенденцията на ръст при оценката на българите за личното им щастие и така нивото се възстановява до това преди пандемията от COVID-19.

Спрямо декември 2022 г. делът на хората, които се определят като щастливи през изминалата година, се покачва със 7% и достига до 64%.

От декември 2020 година насам за първи път се отчита положителна промяна по оценката на страната за изминалата година. Въпреки че делът на песимистите отново има мнозинство (57%), той намалява с над 20% спрямо предходните три години. Същевременно от 2020 г. насам средно 12% определят годината като добра, докато 2023 г. е определена като такава от 28%.

Близо 6 от 10 българи (59%) оценяват годината като добра в личен план. Това е най-високата стойност от 2019 година насам. За под една трета (30%) отминаващата година е била лоша.

Оценката и за страната, и в личен план е най-висока сред най-младите (18-29 г.), които традиционно са по-оптимистично настроени, докато с покачване на възрастта негативизмът се засилва.

Очакванията за идната 2024 година са по-скоро позитивни. 40% са на мнение, че България я очаква една по-добра година, а 29% предвиждат по-лоша година.

И тук персоналните очаквания са по-оптимистични – 49% разчитат, че 2024 г. ще е по-добра за тях в личен план, а 17% са скептично настроени. И при тези нагласи влияние оказва възрастта на респондентите – близо седем от десет от хората под 30 г. очакват по-добра година, докато сред хората над 70 г. това споделят едва трима от десет души.

В сравнителен план българите поставят най-висока оценка през изминалата година на личния си живот – 53% казват, че равносметката е добра. За сравнение 32% оценяват 2023 г. като по-скоро добра за професионалния им живот, а 22% - за финансовите им възможности.

Близо половината (48%) от българите имат усещането, че истинският коледен дух на празниците се е променил в последните години. Това мнение се изразява по-често сред хората над 40 години, както и сред жителите на малките градове и селата.

#проучване #щастие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници