Протестиращи: Бойко е лъжец! Искаме природа!

Протестиращи: Бойко е лъжец! Искаме природа!
Няколко хиляди души участваха в мирно протестно шествие срещу промените в Закона за горите в сряда, 20 юни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няколко хиляди души се отправиха от НДК към Народното събрание с викове "Долу Цеко от Алеко", "Мафия", "Бойко е лъжец", "Искаме природа, не искаме бетон" и "Много сме, силни сме".

Повечето от протестиращите са млади хора, които споделят, че често прекарват времето си в планината и искат тя да запази своя вид и да не бъде презастроявана, предаде БГНЕС.

Това е желанието както на най-запалените скиори, така и на майките и бащите, които дойдоха днес с децата си, за да напомнят на управляващите, че нещо ще остане и за идващите поколения.

Сред присъстващите на днешното шествие имаше и такива, които видно са пострадали при сблъсъците с органите на МВР по време на миналите протести на Орлов мост.

Много от младежите искат да напомнят на депутатите, че са избрани за да защитават България и хората разчитат на тях, както и че гражданите "не дават гора за писта".

Други пък издигнаха плакати, които можеха да се видят и на някои от акциите през последните месеци с надписи: "Хубава си моя горо, миришеш на брадва".

Група младежи пък са измислили "психология на социално-екологическото дебелокожие: цековщина, емо-ротмансовщина, деси-станевщина, нона-караджовщина и миро-найденовщина".

Голяма част от участващите са залепили лепенки на устите си в знак на протест срещу начина, по който телевизия bTV отразява техните протести.

Някои дори вдигнаха плакат с надпис "Дианче, протестирахме мирно, ти и бТВ къде бяхте?", към този надпис са изброени и датите на някой от най-важните протести срещу промените в Закона за горите, които се проведоха в последните шест месеца.

Някои от представителите на неправителствените организации, които участват в преговорите с управляващите, обясниха на участниците в днешното протестно шествие, че до момента преговорите са без успех и няма постигнато съгласие по основния спорен въпрос – дали да се променя предназначението на земите от Държавния горски фонд, когато върху тях се изграждат спортни съоръжения.

По пътя си към сградата на Народното събрание, шествието премина покрай сградата на Президентството, където кордон от няколко десетки полицаи чакаше демонстрантите около час преди тяхното тръгване от НДК.

Преди шествието на тръгне по маршрута си към парламента, събралите се да покажат на управляващите гражданската си воля, събираха подписи срещу полицейското насилие и незаконните действия на МВР.

Зад подписката стои инициативен комитет от 67 души. С нея гражданите искат да покажат, че въпреки различните си възгледи, политически убеждения, различните си професии и възраст всички са обединени около непоносимостта към насилието и обещават се борят с него мирно.

#протест #протестиращи #НДК #природозащитници #Закон за горите #промени #Витоша #скиори #Орлов мост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници