Украинци и молдовци масово работят по зимните курорти нелегално

Украинци и молдовци масово работят по зимните курорти нелегално
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

Украинци и молдовци работят по зимните ни курорти без трудови договори, а работодателите ги представят като обучаващи се. Тази практика е засечена от Главната инспекция по труда по време на кампанията в българските курорти през изминалия сезон, предаде Дарик.

Инспекторите са установили 19 случая, при които граждани от трети страни са работили без нужното разрешение за достъп до трудовия ни пазар. Работниците са пристигали у нас с туристически визи и визи за културен обмен и са полагали труд без нужния трудов договор. Те са имали работно време, съобразено с работното време на обекта, работно място според заеманата длъжност - сервитьор, готвач или рецепционист, полагали са нощен труд и са получавали заплата.

В същото време с тях не са сключвани трудови договори за стажуване или обучение, не са имали наставници, нито теоретично обучение, което е задължително при професионалното обучение, на каквото са се водели. Установено е още, че обучаващите организации, чрез които чужденците са стигали до работа в хотел или ресторант, са действали неправомерно като предприятия за осигуряване на временна работа или като фирми-посредници, без да са регистрирани в Агенцията по заетостта.

Те са получавали определени суми от хотелите и ресторантите, с които са сключвали договори за практическо обучение, за изпратените лица. В рамките на кампанията на Инспекцията по труда са проверени близо 350 обекта по зимните ни курорти с над 6000 наети лица. Издадени са 91 акта за административни нарушения.   

#украинци #молдовци #готвач #сервитьор #Инспекцията по труда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници