Борисов планира сделка с Турция – язовир „Тунджа“ срещу газови връзки

Борисов планира сделка с Турция – язовир „Тунджа“ срещу газови връзки
Бойко Борисов (в средата) е обсъждал проекта на срещата с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на 18 май 2012 г. във Варна, където имаше и представители на Катар (вляво). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Язовир „Тунджа“ трябва да бъде изцяло на българска територия – това е заявил премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда, става ясно от публикуваната стенограма.

Кабинетът е обсъждал точката за одобряване проект на протокол от срещата между представители на министерства на Турция и България, проведена на 18 май 2012 г. във Варна, относно строителството на язовира и на водноелектрическа централа и строителството на българо-турската газова връзка.

„На турската страна й е жизненоважно овладяването на водите на река Тунджа, тъй като в пролетните месеци почти всяка година дават жертви и много настояват да направим язовир, който да може да овладее бурната река Тунджа. Какво ние сме казали като незаобиколими точки в постигането на подобен проект? Първо, язовирът трябва да бъде изцяло на българска територия, включително и язовирната стена, защото, съгласно международното законодателство, ако е на границата, половината от територията на язовира ще е тяхно притежание. Естествено, че това не може да се допусне и те го знаят“, казва Борисов.

„Второ, ние нямаме пари за това съоръжение – нито за отчуждителни процедури, нито за строителство, нито за поддръжката му след това, а добивът евентуално на ток от него ще бъде под 14 мегавата в най-добрия случай. За да го хванем ние този ток, трябва да направим електропреносна мрежа, която има да се изплаща години наред. С една дума, ако приемем, че този язовир за нас в случая не е нужен, а правим жест и помощ на населението от другата страна на границата, тогава при тези условия, най-грубо казано – финансиране, отчуждаване на наша територия, – вървим напред, за да поставим жизненоважното пък за България, което по никакъв начин не се е случило и не би се случило, мога да го твърдя, ако не го пакетираме в общо споразумение“, категоричен е премиерът.

Според Бойко Борисов, ако България построи язовир „Тунджа“, от който Турция има голям интерес, южната съседка ще трябва също да действа по проектите за газови връзки на своя територия, които пък са важни за България.

„Това е интерконекторната връзка за голямо количество газ от Турция към България с поглед и в бъдещето, ако НАБУКО, TANAP или тези газови потоци тръгнат един ден, ние тогава ще сме точно като циганчето, което седяло на морето и чакало, ако се подкваси, да стане кисело мляко, с една лъжичка си стояло, да почне да си куса млекце“, добавя премиерът.

Той изтъква, че именно затова за нас е жизненоважно за диверсификацията за газа и един ден, когато България добива, транспортира или продава газ, да има газопреносна система.

„Затова указанията към министър Делян Добрев, Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на финансите, Министерството на външните работи и ако щете, всички, които по някакъв начин са въвлечени в този проект, трябва да бъдат такива. А и неслучайно, трябва да ви кажа това, че сега точно турското правителство взима решение за българските имоти. Повтарям, хората искат да правят дружба с нас и този язовир на Тунджа е жизнено важен за тях поради тази причина“, разпорежда се Бойко Борисов.

Точката е оттеглена за следващото заседание от министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

#газова връзка #Турция #България #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници