Социалистите започнаха подписка за референдум за АЕЦ „Белене"

Социалистите започнаха подписка за референдум за АЕЦ „Белене"
Въпросът за референдума, който инициативният комитът иска да инициира, гласи: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене"? Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Инициативен комитет, който настоява за провеждане на референдум за строежа на АЕЦ „Белене" обяви публично в Народното събрание стартирането на посписка за организиране на допитването.

Въпросът за референдума гласи: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене"?

„Да не допускаме управляващите в момента да вземат еднолични решения по въпроси от национално значение," се казва в листовка, която призовава към участие в подписката, предаде БГНЕС.

„Проектът АЕЦ „Белене" е много по-евтин от всички, които се изграждат в момента, такова е мнението и на експертите и специалистите," заяви на първото заседание на инициативния комитет лидерът на червените Сергей Станишев.

Освен него, в комитета участват Румен Овчаров и Янаки Стоилов от БСП, чл.кор. Стефан Воденичаров, акад. Ангел Гълъбов, акад. Васил Сгуров, проф. Венцислав Кисьов, акад. Георги Марков и други.

Сергей Станишев обеща социалистите да активизират „община след община, структура след структура, за да съберем необходимия брой подписи, за да няма мърдане от страна на изпълнителната власт".

По думите му, управляващите от ГЕРБ противопоставят проектите на двете централи – АЕЦ „Белене" и АЕЦ „Козлодуй", което Сергей Станишев определи като некоректно.

„Пет години ще бъдат необходими за подготвителна работа за строежа на 7-ми блок в Козлодуй, за да стигне до този етап, на който е АЕЦ „Белене"," обясни лидерът на БСП.

„Ще се ходи от врата на врата, ще се търси личния контакт, ще се правят редовни заседания на местните и националния инициативен комитет," обяви още лидерът на социалистите.

Информацията за това къде и кога ще се събират подписите ще бъде обявявана на специален интернет сайт - www.referendumbelene.com.

„След като бъдат събрани над 500 000 подписа до края на месец юли, ще е необходимо подписката да бъде проверена, а когато легитимността на подписите е потвърдена, Народното събрание ще се ангажира да определи дата за референдума," поясни Янаки Стоилов.

По рано в петък министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев призна, че правителството все още не разполага с разчети за цената на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй".

„В АЕЦ „Козлодуй" ще използваме реактора от площадката в „Белене", който вече е почти готов, и ще диверсифицираме проекта с различна неядрена част," повтори министърът тезата си, която вече е публична.

Новият реактор представлява 30-40% от строителството на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй" и ще бъде изпълнен от „Атомстройекспорт", добави той.

Делян Добрев потвърди, че в АЕЦ „Козлодуй" има изградена инфраструктура и съоръженията за присъединяване и подходящи условия за допълнителен блок.

Обратно на неговото становище изказа депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров, който определи ситуацията с местенето на реактора от Белене в Козлодуй като „да разрушим дворците, за да направим колибите".

„Проектът АЕЦ „Белене" е ефективен, икономически изгоден и осъществим - там имаме площадка и проект, които са лицензирани, имаме инвеститор готов да инвестира и ние унищожаваме готов проект, за да ходим да гоним дивото в неопределеното бъдеще," категоричен бе Румен Овчаров.

#АЕЦ „Белене" #АЕЦ „Козлодуй" #Сергей Станишев #Румен Овчаров #Янаки Стоилов #референдум #подписка #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници