Европа затяга мерките за сигурност след атентата в Берлин

Европа затяга мерките за сигурност след атентата в Берлин
Liberty Radio ZDK
A A+ A++ A

Великобритания заяви, че заради нападението в Берлин временно ще затвори пътищата около резиденцията на кралица Елизабет в Лондон по време на провеждането на военна церемония в сряда, предава Reuters, пише агенция Фокус. „Затварянето на пътищата, което се планира от известно време, е предпазна мярка и не е резултат от някаква специфична разузнавателна информация“, уточниха органите на реда.

Мерките за сигурност на коледните базари във Франция, Италия и Австрия незабавно бяха повишени след нападението в Берлин, при което загинаха поне 12 души, пише вестник New Europe. Във вторник вътрешният министър на Италия Марко Минити се срещна с началника на полицията, за да координира мерките за сигурност. 

Навсякъде във Франция сигурността е видимо повишена. Френският министър на вътрешните работи Брюно Льо Рун отбеляза: „Мерките за сигурност на коледните базари незабавно бяха увеличени“. В Австрия министърът на вътрешните работи Волфганг Соботка нареди на полицията да затегне мерките за сигурност на публичните места.

Финландската полиция е затегнала мерките за сигурността след атаката на коледния базар в Берлин в понеделник и след убийството на руския посланик в Турция, пише вестник Finland Times. Мерките за сигурност са увеличени на важните места, включително при посолствата и на летището в Хелзинки. „Полицията обнови плановете за справяне с извънредни ситуации и повиши нивата за готовност“, отбеляза комисарят на националната полиция Сепо Колехмайнен. Във вторник министър-председателят Юха Сипиля изрази съболезнования от името на финландското правителство към германския канцлер Ангела Меркел във връзка с нападението. „Моите най-дълбоки съболезнования към семействата и приятелите на жертвите и към народа на Германия. Ние сме заедно в борбата срещу тероризма“, отбеляза премиерът. 

Чехия не е изправена пред конкретна терористична опасност и разузнаването се е съгласило заплахата за тероризъм да остане първа степен, заяви министър-председателя на страната Бохуслав Соботка вчера, пише вестник Prague Daily Monitor. Соботка отбеляза, че до края на годината ще има повишено полицейско присъствие на местата с висока концентрация на хора . Властите допълниха, че военните няма да бъдат включени в мерките за сигурност. 

#Великобритания #Франция #Чехия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници