Въвеждат поетапно мълчаливото съгласие за чиновниците

Въвеждат поетапно мълчаливото съгласие за чиновниците
Източник: Dnes.bg
A A+ A++ A

"Мълчаливо съгласие" се въвежда поетапно в работата на държавната администрация, нещо за което бизнесът настоява от години. Принципът, че ако чиновникът не мотивира отказа си в определен срок, значи фирмата получава мълчаливо съгласие за дейността си, вече е въведен за 13 административни процедури, а е постигнато съгласие на експертно ниво за въвеждането му за още пет процедури, предаде Дарик.

Това е посочено в Доклада за изпълнението на мерките в Националната програма за реформи за 2016 г., който наскоро беше одобрен от кабинета. По отношение на административната тежест при регистриране на фирми, в момента усилията са насочени към намаляване на таксите за регистриране на фирми, както и за облекчаване на процедурите за достъп на инвеститорите до ток, вода и газ, пише в доклада. Крайната цел на мерките е намалена административна тежест за бизнеса с 30%, което ще спести разходи за бизнеса от около 144,5 млн. лв. годишно.

Предстои и въвеждане на електронни обществени поръчки. Вече е открита процедура за възлагане на обществена поръчка за централизирана платформа за електронно възлагане, посочва "Стандарт". За периода 1 ноември 2016 г. - 31 декември 2019 г. е планирано да бъдат сертифицирани 44 проекта по Закона за насърчаване на инвестициите на обща стойност от 825 млн. лв., предвиждащи създаване на 1890 нови работни места, пише още в доклада на кабинета. За всяка нова учебна година да бъдат включвани по две нови професии за дуално обучение, планира още Министерски съвет.

#администрация #реформи #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници