Идва ли нов служебен кабинет и кои са вариантите за премиер?

Идва ли нов служебен кабинет и кои са вариантите за премиер?

министерски съвет

A A+ A++ A

Преговорите между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната” приключиха без успех. Номинираната за министър-председател Мария Габриел обяви, че се отказва от кандидатурата си. По Конституция държавният глава трябва да продължи с процедурата в търсене на вариант за редовен кабинет. Вторият мандат ще бъде връчен на ПП-ДБ, а третият - на партия по избор на президента. Ако формациите не успеят да се разберат, ще дойде ред на ново служебно правителство. А то ще се сформира по изцяло нова процедура.

Съгласно последните промени в Конституцията държавният глава може да избере само между няколко варианта за служебен министър-председател. Според поправките в основния закон на страната това са председателят на Народното събрание – Росен Желязков, управителят на БНБ Димитър Радев и подуправителите Андрей Гюров и Петър Чобанов, председателят на Сметната палата Димитър Главчев или зам.-председателите Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров. Сред опциите е и омбудсманът Диана Ковачева или неин заместник. В началото на годината Ковачева обаче беше избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека.

Кой е Росен Желязков

Росен Желязков е председател на 49-ото Народното събрание, издигнат от ГЕРБ-СДС. От 2003 до 2009 г. е секретар на Столичната община. Част от този период съвпада с мандата на Бойко Борисов като кмет на София. След като лидерът на ГЕРБ става премиер през 2009 г., Желязков е назначен за главен секретар на Министерския съвет. На поста е до 2013 година. В периода 2018 - 2021 година е министър на транспорта и информационните технологии, бил е депутат в 45-ото, 46-ото, 47-ото и 48-ото Народно събрание.

Кой е Димитър Радев

Димитър Радев е управител на Българската народна банка от 15 юли 2015 г. Тогава той беше издигнат от парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок. Радев беше преизбран от 49-ото Народно събрание за втори шестгодишен мандат със 155 гласа „за” от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Кой е Димитър Главчев

Димитър Главчев е председател на Сметната палата. Преди това той е депутат от ГЕРБ в няколко парламента. Заема и поста на председател на 44-то Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г. Заместник-председател е на 43-то Народно събрание. Номинацията му за председател на Сметната палата дойде от ГЕРБ и беше избран с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС на 28 юли 2023 година.

Коя е Диана Ковачева

Диана Ковачева е омбудсманът на България. В периода от 2011 до 2013 година тя е министър на правосъдието в първия кабинет на Бойко Борисов, след като заема мястото на Маргарита Попова, тогава издигната за кандидат за вицепрезидент.

Радев срещу промените в Конституцията

Президентът Румен Радев атакува в съда реда за назначаване на служебно правителство. В началото на март той коментира, че ако се стигне до назначаването на служебен премиер, ще отвори Конституцията, ще прочете възможностите и ще кара „по домовата книга”.

„Аз трябва да си харесам някого от хората, от тази стеснена опция, той трябва да избере министри отнякъде, ще видим как. Аз няма да съм този, който ги посочва, но трябва с моя подпис, под мой указ, формално и юридически да нося отговорност”, обясни тогава процедурата държавният глава.

Тогава президентът отбеляза, че в Конституцията има опция, ако съставът на Министерски съвет не му хареса, да не подпише указ. „Няма кой да ме принуди аз да подпиша указ. Тогава обаче се отива в хипотезата на една дълбока парламентарна и конституционна криза, от която никой няма интерес”, каза в началото на март Радев.

#Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници