В НС приеха бюджета за догодина на първо четене (обобщение)

В НС приеха бюджета за догодина на първо четене (обобщение)
Източник: All.bg
A A+ A++ A

Бюджет 2017 мина днес на първо четене в Народното събрание без разгорещени дебати - 102 народни представители гласуваха „за” държавния бюджет за следващата година, 58 депутати – „против” , а 11 се въздържаха, предаде БГНЕС.

По време на представянето му в пленарна зала финансовият министър в оставка Владислав Горанов заяви, че няма нито една причина, от която да се срамуваме от настоящия бюджет, че няма нито една грешка в него. Защото гарантира запазването на едно от най-ниските нива на облагане в ЕС и няма да се натрупват нови дефицити или да се увеличава дългът.

Горанов подчерта, че 14,2 млрд. лв. фискален резерв оставя в наследство вторият кабинет на Борисов, натрупан до октомври т.г. Сумата на фискалния резерв в края на октомври т.г. е в размер на 14.2 млрд. лв. при 7.5 млрд. лв. през октомври 2014 г. А ако към тази сума се добави и вземането от Фонда за гарантиране на влоговете сумата днес стига 15.8 млрд. лв. През целия мандат умело, но некоректно се спекулираше с програмата за поемане на дълг - няма взети 16 млрд. лв. По програмата одобрена в края на 2014 г. новият дълг е малко под 10 млрд. лв. и той е почти изцяло на разположение във фискалния дълг, посочи Горанов.

Опонира му представителят на опозицията проф. Румен Гечев, според когото „в Бюджет 2017 няма национални приоритети, няма секторни политики, рапортуваме кухи бюджетни успехи и сме стиснали за гърлото българската икономика- този бюджет не отговаря на интересите на българския народ и ние няма да го подкрепим”. Той заяви: „Продължавате да поддържате българската държава като мащеха на българската икономика и правите точно обраното на колегите и от запад, и от изток в ЕС“. И продължи: Дали ще слушате опозицията си е ваш проблем, но четете поне законите за бюджета и политиките на страните, от които трябва да се учим.

По време на дебатите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че пред страната стоят предизвикателствата на правителствената криза. Именно затова е важен бюджетът, но за него трябва да има консенсус. Такъв липсва, обаче, между системните партии. Тъй като това не се случи, ние няма да подкрепим този бюджет, подчерта Карадайъ. И осъди всяка проява на популизъм в бюджета, а политиците трябва да определят мястото си в системата.

Това, което предлага правителството, очевидно не се харесва на много хора, затова голяма част от моите колеги ще гласуват с „въздържал се”, заяви от парламентарната трибуна Петър Славов. Ще гласуваме така, защото бюджетът ще даде възможност за популистки изказвания, за раздуване на разходите и бъдещото поколение да трябва да ви плаща дълговете, посочи той.

Друго мнение изрази неговият колега от РБ Димитър Танев: Ще подкрепя бюджета за 2017 година, това е един реалистичен и изпълним бюджет, каза той и посочи 3 основни сектора, които са изведени като приоритетни:отбрана и сигурност – ръст от 825 млн. лева; образование – ръст от 230 млн. лева и здравеопазване – с ръст 288 млн. лева. Така съставеният бюджет дава ясен знак към обществото, че приоритет на правителството е силна, здрава и образована нация. Танев подчерта, че бюджетът има много достойнства и призова народните представители от дясното политическо пространство да го подкрепят. Същата позиция в подкрепа на бюджета изрази и Найден Зеленогорски от РБ.

Бюджетът на отбраната за 2017 година е бюджет на стабилността и надграждането, е убеден и народният представител ГЕРБ и зам.-председател на комисията по отбрана Валентин Радев. В Бюджет 2017 е заложено увеличение на бюджета на Министерство на отбраната с 1/3. Няма друг сектор в нашето стопанство, който да е получил такова увеличение, похвали се той.

Този бюджет е консервативен и лесно изпълним, каза от парламентарната трибуна при дебатите и Димитър Байрактаров от ПФ. Много е лесно да кажеш, че няма пари в държавата и че не можеш да увеличиш пенсиите, което не е вярно- липсата на контрол и на политическа воля не позволяват увеличаване на пенсиите, каза той.

Няма да стане катаклизъм, ако бюджетът не бъде подкрепен, има механизми, по които да се продължи, но подкрепата вчера на бюджетите на НЗОК и ДОО и отхвърлянето днес на общия бюджет щеше да роди един интересен казус за несъгласуваност между бюджетите, коментира още министърът на финансите в оставка. Бюджетът е на българските граждани - оттук нататък е важно кой, по какъв начин изразходва парите на хората, смята той. Другата тема, която сигурно ще бъде дебат на предстоящата предизборна кампания, свързана с избора на нов парламент, е дали ще се промени данъчната система. Всички заявки досега от страна на БСП говорят, че те искат да променят данъчния модел. Останалите партии твърдят, че този модел трябва да бъде съхранен, подчерта Горанов.

Технически погледнато има предложения, които биха могли да бъдат приети между двете четения, но като вносители смятаме, че разходите са балансирани оптимално. Ако мнозинството, което подкрепя правителството, продължи да го прави и в последните му законодателни стъпки, мисля, че ще имаме един добър бюджет, който няма да бъде объркан от популистки предложения между първо и второ гласуване, повтори министърът в оставка. Новото мнозинство най-вероятно ще дойде след парламентарните избори, хубавото е, че намерихме сили в мнозинството, което досега подкрепяше правителството, за да дадем възможност държавата да продължи по пътя си без сътресения, подчерта Горанов.

Народните представители от БСП гласуваха против Бюджет 2017, 23-ма депутати от ДПС също не подкрепиха бюджета на България за следващата година. А 75 депутати от ГЕРБ го подкрепиха. Изцяло „за” гласуваха също от Атака, БДЦ и РБ. От ПФ един депутат гласува „против”, а 9 се въздържаха. Независимите гласуваха както обикновено - „шарено”. 

#Народното събрание #Бюджет 2017 #ЕС #Владислав Горанов #Румен Гечев #Мустафа Карадайъ #Петър Славов #Димитър Танев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници