Регионални партньори подкрепиха България за Шенген

Регионални партньори подкрепиха България за Шенген
Българският вътрешен министър Цветан Цветанов като участник в Залцбургския форум. Снимка: novinite.com
A A+ A++ A

Министрите от Залцбургския форум подписаха писмо за подкрепа на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство.

Създаден през 2001 г. по идея на Австрия, Залцбургският форум, в който участват 15 държави, е една от най-активните неформални инициативи за регионално
сътрудничество. Тя действа в областта на сигурността, в рамките на Европейския съюз.

Двудневната конференция на министрите от Залцбургския форум, в която участва и българският вътрешен министър Цветан Цветанов, се провежда в замъка Щиржин под председателството на Чехия.

Министрите подчертаха, че финализирането на този процес ще означава надеждност и взаимно доверие между партньорите в ЕС, който показва сътрудничество и общи стратегически интереси, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В първия ден от работата си министрите подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на защитата на свидетели.

Документът урежда сътрудничеството в областта на предоставянето на защита на свидетелите и другите участници в наказателното производство, членовете на техните семейства или други, пряко свързани с тях лица, в случай, че са застрашени техният живот, здраве, свобода или физическа неприкосновеност.

Министрите бяха запознати от полския си колега с мерките за сигурност, които страната му предприема за Европейското първенство по футбол - 2012.

Важен факт за предстоящото събитие е, че то за първи път ще се проведе едновременно в страна член на ЕС и Шенген – Полша, и страна, която е извън двете пространства – Укайна.

Привържениците на футбола от страните в Европа ще могат да посещават мачовете в Украйна единствено ако при влизане в страната представят валиден задграничен паспорт.

По време на Европейското първенство ще бъде възстановен и контролът по вътрешните граници на Полша.

След Чехия председателството на Залцбургския форум се поема от Унгария. Пред колегите си унгарският вътрешен министър представи новата 18-месечна програма на Унгария, Полша и Румъния.

Основните приоритети, заложени в нея са противодействие на киберпрестъпленията, борба с наркотрафика, предотвратяване на престъпления, свързани с трафика на хора.

Трите държави ще фокусират вниманието си и върху Дунавската стратегия.

Сред приоритетите на 18-месечната им програма е подписване на Споразумението за улесняване на трансграничното изпълнение на наказания, свързани с нарушения на правилата за движение по пътищата.

#Чехия #Цветан Цветанов #Шенген #България #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници