Български филм с най-престижната награда на кинофестивала в Локарно

Български филм с най-престижната награда на кинофестивала в Локарно
A A+ A++ A

Филмът "Безбог" на българската режисьорка Ралица Петрова спечели голямата награда Златен леопард на международния кинофестивал в Локарно. Това е най-голямата награда на феста, съобщава ДАРИК Нюз.

Лентата е дебютен пълнометражен филм на българската режисьорка. Той разказва историята на Гана, млада жена, която се грижи за възрастни хора, засегнати от деменция и която извършва трафик с лични карти. Тя започва да се променя, когато среща нов пациент, който обича музиката, но тогава разбира, че може да правиш онова, което трябва, може да излезе скъпо.

Ролята на Гана във филма се изпълнява от Ирена Иванова, която пък спечели наградата за най-добра актриса на фестивала.

Специалната награда на журито получи филмът на румънеца Раду Жуде "Белязани сърца", чиято интрига се развива в санаториум на брега на Черно море през 1937 г. в момент на възхода на нацизма. Наградата на публиката получи "Аз, Даниъл Блейк" на британеца Кен Лоуч, който спечели и Златна палма на кинофестивала в Кан.

Златен леопард за най-добър режисьор получи португалецът Жоау Педру Родригиш за "Орнитологът". Тази година беше 69-ото издание на фестивала.

#кино #филм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници