Продават “Белене” като цял проект, очакват 1,5 млрд. лв.

Продават “Белене” като цял проект, очакват 1,5 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новата идея за втората атомна описа подробно шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. Сделката поема Агенцията за приватизация.

Вторият вариант е да се продадат реакторите в Иран или Индия. Третият вариант е само теоретичен - прибират блоковете на склад

1,5 млрд. лв. биха се взели от приватизацията на целия проект “Белене”, ако изчисленията на председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев се осъществят.

В сряда той лансира идеята да се продадат не само реакторите, но проектът като цяло.

Депутатът напомни, че тази идея преди дни я обяви като един от трите варианта за реакторите премиерът Бойко Борисов. Другите два варианта са да се търси продавач в трета страна със съгласието на руснаците - възможно е това да е Иран или Индия. Третият е Народното събрание да гласува да се тегли заем, да се платят реакторите и да ги приберем на склад. Трети вариант всъщност няма, трябва да си върнем парите, каза Добрев.

Той развива схемата, че АЕЦ “Белене” може да се отдели като дъщерно дружество на НЕК и в него да се приберат както активите, така и пасивите на проекта. След това тази компания да се обяви за приватизация, но не от БЕХ или НЕК, защото щяло да стане като с “Южен поток”.

“Дава се на Агенцията за приватизация, която да го приватизира на 100%,тя има процедури, правила. В надзорния ѝ съвет са представители на политически партии, така че няма скрито-покрито”, заяви той.

Според Добрев един път ще могат да се възвърнат разходите на НЕК, които са 1,5 млрд. лв. И втори път - купувачът да поеме разходите по решението на арбитража. Тоест - да плати 550 млн. евро за двата реактора, които са изработени, както и натрупаните лихви. Така бъдещият собственик получава реакторите, площадката, проекта, лицензите, разрешенията, дори блоковете, в които да живеят работниците.

Бъдещото изграждане на втората атомна централа би било изцяло частен проект.

Държавата няма да поема гаранции, няма да има дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията. Нали от БСП казват, че това е най-печелившият проект. Тогава би трябвало да има опашка от кандидати, каза Добрев.

При продажбата само на реакторите в Иран или където и да е другаде по света ще бъдат икономисани парите, които са “фактурирани” от арбитража. Това заяви преди ден в Иран и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, но няма да бъдат възстановени похарчените от НЕК средства за “Белене”.

Всички разходи, които националната компания е направила, ще бъдат отписани.

При успешна приватизация на “Белене” НЕК ще намали задълженията си към доставчици, банки, БЕХ почти наполовина. Не на последно място, след като държавата не носи риска, това е инвестиция, развива идеята си Добрев.

ОТ СТЕНОГРАМАТА НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

Борисов: БСП е можела да строи “Белене”, защо не го е направила?

Що се отнася до предложенията на БСП (да отпадне мораториумът върху строителството на АЕЦ “Белене”), ние с голямо внимание ще ги разгледаме, защото те за мен са нещо ново. Това заявява на заседанието на правителството в сряда премиерът Бойко Борисов, след като вицепремиерът Томислав Дончев му съобщава новината от парламента.

“От 2006 до 2009 г. те са можели да строят”, коментира премиерът. През 2013-2014 г. министър беше Драгомир Стойнев (тогава само ГЕРБ беше опозиция), те имаха пълно мнозинство в парламента - можеше да вземат решение да падне този мораториум и да започнат да строят, припомни той и видя в това предложение популизъм и активност, свързана с последните им конгреси.

Те не са толкова много вариантите за този или тези реактори, възложил съм на госпожа Петкова (министъра на енергетиката - б.р.), както и на НЕК да проучват и разработват.

Премиерът напомня, че аргументите за спирането на централата са били липсата на финансиране и къде ще се продава този ток.

Затова ние подготвяме и в момента сме, както се казва, по средата на много решения. И тук може, Дончев, да успокоим БСП, че аз съм поел ангажимент и когато имаме решение след проведени разговори с руската страна, с всички останали, ще отидем в парламента и ще предложим възможни решения, обещава министър-председателят.

Борисов се възмущава, че когато сега се водят преговори с руски компании и с други по света, за да се търси вариант да си върнем парите, БСП излизат с това предложение. “Не стига, че са виновни, че са подписвали такива договори, без да има в тях цени и ескалации и някак си произволно се говори колко биха стрували, какви хипотетични работни места и всичко останало....То цялата им политика е такава”, казва Борисов и припомня, че Драгомир Стойнев е говорил за един или два реактора на “Уестингхаус”, “които да построят по време на тяхното управление”, без да се мисли откъде ще се вземат парите.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък заявява: При условие че в момента се опитваме да намерим икономически най-реалистичния сценарий, който е с най-малко щети за държавата, ако може и с ползи, не виждам как да предопределяме точно какво ще се случи, защото във въпросното предложение няма нито едно изчисление. Да предопределяме, че ще се строи ядреното съоръжение без яснота на източника на финансиране – това би ни затруднило категорично във всичките ни действия и всички преговори, които водим към момента.

Да се отмени решението на парламента, с което беше прекратено изграждането на ядрената централа на площадката “Белене”. Това искане внесоха депутати от БСП в парламента в сряда.
Те искат правителството да осигури реализацията на проекта, а министърът на енергетиката да информира депутатите за напредъка.
Според Таско Ерменков от БСП имало вариант централата да бъде довършена от инвеститор при запазване на контролен пакет за България и разбирателство с Русия.

Можело да се направи и съвместен проект с апортиране на собствеността на НЕК върху реактора и площадката. Според Ерменков проблемът трябвало да се реши на българска територия.

 

 

#АЕЦ #Белене #Делян Доберев #Агенция за приватизация #БСП #Таско Ерменков #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници