Коя е Тереза Мей - бъдещият премиер на Великобритания

Коя е Тереза Мей - бъдещият премиер на Великобритания
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тереза Мей е един от най-опитните британски политици. Тя e работила в почти всяко знаково министерство на Острова - от това на спорта и културата до позицията вътрешен министър, която заема и днес.

През 2002 г., обута в искрящи леопардови обувки Тереза предупреди своите съпартийци, че в страната Торите са възприемани като членове на "подла партия". Освен че се е научила да казва нелицеприятни истини, тя често е обсъждана заради избора си на екстравагантни обувки, които след политиката са втората й страст.

За 59-годишната Мей вниманието към личността й не е нищо ново. Тя започва да си прокарва път към Даунинг стрийт 10 много отдавна. Още преди повече от 30 години Тереза е била момичето, което лепяло марки по пощенските пликове в офиса на Консервативната партия. През 1986 започва същинската й кариера в политиката. През 1997 година е избрана за депутат. Когато Дейвид Камерън я избира за поста вътрешен министър, Тереза става едва четвъртата жена в историята на британската политическа система, която заема ръководен пост в едно от четирите най-знакови министерства. Нейният основен конкурент Андреа Ледсом, която днес се отказа от битката за премиерския пост, пък ръководи Министерството на енергетиката.

Въпреки че претърпя няколко шумни провала заради желанието си да предприеме мерки срещу бума на емиграцията в страната, Мей продължава всеки път да цитира данните, постигнати от министерството под нейно ръководство: "Само за година (2010-2011) е намалила броя на емигрантите в страната със 70 хиляди заради по-строгите мерки по границите".

Въпреки това тя поддържаше позицията за оставане на Великобритания в ЕС, също както премиерът Дейвид Камерън. Те обаче не успяха да убедят достатъчен брой британци и референдумът ги изненада с резултат.

Най-голямо предизвикателство на Тереза Мей през годините бе и продължава да бъде борбата с тероризма. През 2013 г. тя преговаря в Европейския съд за правата на човека за депортацията на екстремиста Абу Катада в Йордан, където той беше с обвинение за проповядване на тероризъм. Около този случай тя прокара идеята си за промяна на имиграционните закони, за да може нелегални имигранти, осъдени чужденци и терористи да бъдат депортирани, преди да могат да обжалват присъдите и решенията на съда на база нарушаване на човешките им права.

Днес Тереза Мей е изправена пред друг много сериозен проблем - как да запази свободното движение на великобританците в ЕС, както и да предотврати икономическа криза и да съхрани интересите на бизнеса в страната, който до голяма степен разчита на работници, които са граждани на евросъюза. По какъв начин ще бъдат договорени условията за място на единните европейски пазари и как най-безболезнено страната ще излезе от ЕС - това са въпроси, на които Мей тепърва ще трябва да даде отговор.

След като стана ясно, че нейният основен конкурент се оттегля, Мей заяви, че Консервативната партия ще продължи да защитава правата на работническата класа и тези на обикновените хора.

"Референдумът си е референдум, ние ще трябва да обърнем резултатът в наша полза и ще се постараем да го превърнем в успех. Нямаме намерение да влизаме обратно в Европейския съюз през задния вход!", обяви вътрешният министър в свое изявление по-рано днес.

 

#Тереза Мей #Великобритания #министър председател #кариера #Консервативна партия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници