Изпращаме защитен лешояд във Франция да създаде поколение

Изпращаме защитен лешояд във Франция да създаде поколение
БГНЕС
A A+ A++ A

Тримесечният брадат лешояд Хан заминава за зоопарка "Амневил" във Франция, който се намира на три часа път с автомобил от Париж. Това заяви Елена Бирол от спасителния център за диви животни “Зелени Балкани”, предаде БГНЕС. За съжаление брадатите лешояди са изчезнал от България вид и въпреки че това е първото бебе лешояд за последните осем години, еколозите няма как да го пуснат на свобода, защото ще бъде единственият такъв вид лешояд на Балканите.

Тъй като бебето лешояд е мъжко, е взето решение да бъде разпределен в зоопарк, където да се размножава, и едва след като създаде поколение, да бъде върнат обратно в България. Елена Бирол заяви, че за първи път се организира такова транспортиране на лешояд до Франция. Хан ще пътува на борда на пътнически самолет заедно с пътниците. Това е и причината да пътува в по-малък портър, за да бъде според изискванията за ръчен багаж и да пътува като домашен любимец. Хищната птица ще бъде придружавана от французина Антоан.

Лешоядът Хан има по-малко братче, което още докато е било на пет дни е било прехвърлено в друг зоопарк в Австрия. Родителите на двете птици се грижат само за едно лешоядче. В Австрия братът на Хан е отглеждан от приемен родител - баща, който го е осиновил. След това ще замине за Полша, където ще се размножава. Във Франция вече е пристигнала и бъдещата партньорка на Хан, която идва от Испания. Поколението от тези птици обаче ще се появи след осем години.

Родителите на Хан са единствените брадати лешояди, които в момента се намират в България. За съжаление видът е изчезнал от страната ни като гнездящ. Двойката родители е пристигнала преди осем години от Австрия. Това е втори партньор за женската, чието родословие идва от Кипър, защото не е харесала първия си партньор и го е убила.

Последният брадат лешояд е намерен през 1962 г. отровен. В страната ни са се срещали четири вида лешояди. В момента като гнездящи са само два. От десетилетия се работи върху това да се завърне брадатият лешояд като свободно гнездящ. Затова след няколко години, когато приключи успешно програмата за възстановяване на вида в Алпите, колегите им ще изпращат малки и ще бъдат пускани по-големи групи птици, които да бъдат върнати там, където им е мястото.

Брадатият лешояд е символ на българската природозащита. Това е птицата в къщичка, която е на всеки символ на защитените територии. По ирония на съдбата, според Елена Бирол, тази птица вече е изчезнала от територията на страната ни. Тази година се празнуват 30 години от първото пускане в Пиринеите и там видът вече се размножава свободно. До няколко години се очаква усилията да се насочат и към страната и ние също да пуснем на свобода брадати лешояди.

Използването на отровни примамки за хищници е причината за рязкото намаляване и изчезване на популацията на лешоядите у нас. Това се преследва от закона и вече има промяна срещу тази практика. Това го доказва и успешната програма за възстановяване на белоглавия лешояд, която работи вече от шест години, разказа Бирол.

Двойката родители на Хан е била доста неопитна и излюпването му, както и това на неговото братче е било доста трудно, каза от своя страна Иван Клишев от “Зелени Балкани”. Той разказа, че три дни след определената дата, на която е трябвало да се излюпят яйцата, той е влязъл в гнездото и е забелязал, че Хан е започнал да се излюпва, но си е заклещил крилцето и не е можел без помощ да се излюпи. Затова е взет в инкубатор и е бил отглеждат в него няколко нощи.

#брадат лешояд #Франция #Австрия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници