Вноските в бюджета на ЕС може да нараснат след Брекзит, смята Пламен Орешарски

Вноските в бюджета на ЕС може да нараснат след Брекзит, смята Пламен Орешарски
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Възможно е да се наложи страните членки да довнасят след напускането на Великобритания и преразпределянето на бюджета на Европейския съюз, прогнозира финансистът Пламен Орешарски, бивш премиер.

Този вариант по думите му не е особено реалистичен, защото ще доведе нова вълна от евроскептицизъм, но по всичко изглежда, че ЕС ще има проблем с бюджетирането. Великобритания е четвъртият по големина донор, макар да е втората по големина икономика.

Реалистичен вариант е да дойдат по-малко пари, другият е да плащаме повече. И двете възможности са лоши, коментира Орешарски.

Пряк търговски ефект няма да имаме заради сравнително ниския обем на стокооборота, но българите, работещи на Острова, реално вече получават по-малки заплати, защото лирата девалвира след Брексит, обясни финансистът.

Има неясноти и е рано да говорим за последствията, защото още не знаем дали Великобритания наистина ще излезе от ЕС и ако излезе, какви условия ще договори със съюза. Не се знае и при какви условия българите ще продължат да работят там. Вероятно няма да са толкова благоприятни, като в страна членка на общността, отбеляза Орешарски.

#Европейски съюз #бюджет #вноски #Пламен Орешарски #Великобритания #премиер #британци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници