Нова вълна на подкрепа за ЕС

Нова вълна на подкрепа за ЕС
ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската идея се нуждае от нова вълна на подкрепа не само от институциите на ЕС, но и от правителствата на държавите членки и от европейските граждани. Около тази позиция се обединиха президентът Росен Плевнелиев и председателят на Европейската комисия (2004-2014 г.) Жозе Мануел Барозу, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата бяха единодушни, че множеството кризи около и в рамките на ЕС налагат на европейските държави да се обединят в търсенето на общи решения. „Миграционната криза е ключовият тест днес за способността на държавите членки на Съюза да действат солидарно и единно“, посочи на срещата държавният глава. Росен Плевнелиев припомни, че България е една от малкото европейски страни, които напълно спазват Дъблинския регламент и регистрират всички мигранти. Президентът отново подчерта, че ЕС трябва да разграничава бягащите от войната от икономическите мигранти.

Споделена беше оценката, че възможното излизане на Великобритания от ЕС поставя под заплаха идеята за обединена Европа и може да предвизвика нова криза.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници