Глоба до 100 000 лв. за Николай Банев заради изтеклия химикал в Девня

Глоба до 100 000 лв. за Николай Банев заради изтеклия химикал в Девня
Актът на собственика на завода „Полимери" в Девня Николай Банев ще бъде съставен до няколко дни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От 10 000 до 100 000 лв. глоба ще трябва да плати собственикът на завода „Полимери" Николай Банев заради изтичането на 2000 куб. м. трихлоретан в събота.

В протеклия резервоар са се съдържали 2662,3 тона трихлоретан с изтекъл срок на годност. Заради образувал се процеп в цистерната изтекоха около 30-40 л от опасното вещество.

„Тепърва в РИОСВ ще решават с колко точно ще накажат Никлай Банев, но отговорността е на предприятието, респективно на неговия собственик," категорична беше Румяна Радулова,директор на РИОСВ Варна, предаде „Дарик".

Екологичната инспекцията е съставила на дружеството три предписания, най важното от които е незабавно да се преустанови течът на опасния химикал.

Работниците в „Полимери" трябва и да изчистят изтеклото количество, а ръководството на завода да намери акредитирана лаборатория, която да направи анализ на якостта на резервоара.

Инспекторите на РИОСВ изискват също така изтеклият трихлоретан да бъде съхраняван на сигурно място, за да не се превърне в опасен отпадък.

Румяна Радилова заяви, че актът на Николай Банев ще бъде съставен до няколко дни.

Авариралият резервоар се използва още от 1962 г., когато е създаден и химическият завод. Не е ясно какви ремонтни работи са извършвани по него.

Трихлоретанът не е безобидно вещество, макар че работници от завода разказват как преди време са дезинфекцирали ръцете си с него.

„Химикалът би станал опасен за хората и околната среда, ако си взаимодейства с други вещества," уточни Румяна Радилова.

#Девня #трихлоретан #резервоар #„Полимери" АД #РИОСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници