Мечките в Западните Родопи нападат домашни животни

A A+ A++ A

Кафявите мечки в Западните Родопи се събуждат от зимен сън и започват да нападат домашни животни.

Само през април са регистрирани четири случая на нанесени щети от мечки в Смолянска област, съобщава на сайта си Министерството на околната среда и водите, позовавайки се на информация от РИОСВ - Смолян.

В два от случаите са нападнати кобила и две телета в селата Широка лъка и Сливка, а в другите два - пчелни кошери в землищата на селата Баните и Върбина.

Заключенията на експертите са категорични - във всеки един от случаите е замесена кафява мечка.

По думите на Екатерина Гаджева, пресаташе на РИОСВ - Смолян,  след нападението над двете телета в село Сливка регионалната екоинспекция е започнала проучване на ареалите на кафявите мечки, за да се установи дали вече са излезли от летаргията си.

„Подобни нападения на мечките са нормални за началото на пролетта. Тези животни по принцип са всеядни, но консумират повече „вегетарианска храна“. Не нападат хора без причина, стават агресивни, когато са изплашени и искат да се защитят“, допълва още Гаджева.

От РИОСВ – Смолян, са поели ангажимента да изготвят предложение за обезщетение на собствениците на нападнатите и изядени животни по пазарни цени.

Това не са единствени случаи на изплатени обезщетения в Смолянска област. Миналата година Министерството на околната среда и водите беше осъдено да заплати обезщетение в размер на 50 000 лева на нападната от кафява мечка възрастна жителка на село Малка Арда.

#кафява мечка #Смолян

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници