Брюксел призна за основателни българските искания по споразумението ЕС-Турция, но не ги подкрепи категорично

Брюксел призна за основателни българските искания по споразумението ЕС-Турция, но не ги подкрепи категорично
A A+ A++ A

Европейската комисия призна, че България има основание да поставя искания към предстоящото споразумение между ЕС и Турция, но се въздържа от категорична подкрепа за даването на гаранции за защитата на българската граница. Темата беше повдигната в края на изминалата седмица от премиера Бойко Борисов в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. В него Борисов настоява Анкара да поеме ангажимент за спирането на мигрантите не само към гръцката, но и към българската сухопътна и морска граница.

Опасенията на правителството в София са, че миграционният поток може  да се пренасочи.

Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас отговаря на въпрос на БНР, че комисията е забеляза българските намерения. „Мисля, че България има пълното основание да поставя за обсъждане с останалите държавни и правителствени ръководители подобно искане. Но трябва да изчакаме дискусията да се състои, вместо да я изпреварваме 5-6 дни преди началото на Съвета“, заяви тя.

Споразумението между ЕС Турция се очаква да бъде финализирано на предстоящата тази седмица среща на върха в четвъртък и петък. В преговорите тясно е ангажиран и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

#ЕК #споразумение ЕС - Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници