Русия: България иска да възобнови преговорите по газопровода "Южен поток" (обновена)

Русия: България иска да възобнови преговорите по газопровода "Южен поток" (обновена)
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Българските партньори активно искат да възобновят преговорите по газопровода "Южен поток". Това заяви руският заместник-министър на енергетиката Юрий Сентюрин, цитиран от РИА Новости.

На 20 януари „Газпром“ обяви, че договорът за проекта за газопровод „Южен поток“ е разтрогнат.

Проектът се оценяваше на 15,5 милиарда евро и беше с капацитет от 63 милиарда куб.м. Оператор на проекта бе дъщерната компания на "Газпром" - South Stream Transport B.V.

Според официално съобщение на компанията, бордът на директорите на "Газпром" е одобрил сключването на споразумение между Публичното акционерно дружество /ПАО/ "Газпром" и компанията South Stream Transport B.V. за прекратяването на действието на договора за поръчителство по отношение на ангажимента на "Газпром експорт" по споразумението за транспортирането на газ от 2 октомври 2013 г.

Компанията South Stream Transport B.V. се е съгласила да освободи ПАО "Газпром" от изпълнението на всички задължения по договора за поръчителство спрямо ангажиментите на "Газпром експорт" по споразумението за транспортирането на газ от 2 октомври 2013 г. и да разтрогне договора за поръчителство. Това се казва в официалното съобщение на "Газпром".

В началото на януари български медии съобщиха, че работата по проекта „Южен поток“ ще бъде възстановена в близките няколко седмици.

Веднага след появата на този слух реагира руското министерство на енергетиката. Негов представител коментира пред ТАСС, че статутът на проекта за газопровод "Южен поток" остава без промяна, той е спрян.

“Статутът му остава без промяна, проектът е спрян“, заяви представителят на министерството.

Ден след появата на слуха реагира и Кремъл. Преговорите за "Южен поток" са прекратени. Няма основание за тяхното възобновяване. Това заяви Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин. "В момента такъв проект не съществува. Той беше прекратен. Следователно няма тема за преговори", заяви Песков.

На 14 януари по темата взе отношение и руският министър на енергетиката Александър Новак. Той потвърди края на „Южен поток“. 

"На дневен ред, мисля, възможен е и "Турски поток". Знам, че и Европейската комисия, и министрите на енергетиката на европейските страни работят над този въпрос. От наша страна ние сме готови да осъществим този проект, ако нашите европейски и турски партньори проявят интерес", каза той в интервю за телевизия "Вести".

#Южен поток #преговори #България #Русия #енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници