Ще има ли „Южен поток“ 2? Газпром подписа с Edison и DEPA за нова тръба през Черно море

Ще има ли „Южен поток“ 2? Газпром подписа с Edison и DEPA за нова тръба през Черно море
БГНЕС
A A+ A++ A

Руската „Газпром“, италианската Edison и гръцката DEPA подписаха в Рим меморандум за доставка на газ от Русия по дъното на Черно море до Европейския съюз, се казва в съобщение на руската компания, цитирано от 3e-news.

Председателят на „Газпром“ Алексей Милер, главният изпълнителен директор на Edison SpA Марк Бенаюн и главният изпълнителен директор на DEPA SA Теодорис Кицакос подписаха меморандум за взаимно разбирателство по отношение на доставките на природен газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни до Гърция и от Гърция за Италия, с цел организиране на южен маршрут на доставките на руски природен газ за Европа“, се казва в прессъобщението.

За осъществяването на тази цел страните смятат да използват в максимална степен резулатата от проведените дейности от Edison и DEPA по отношение на проекта ITGI Poseidon.

Развитието на вътрешноевропейските газови мощности е важна съставляваща за повишаване на надеждността на снабдяването с газ, в това число и руски за потребителите от цяла Европа“, се цитират в съобщението думите на Милер.

ITGI (Interconnector Turkey — Greece — Italy) е газопровод, планиран в рамките на проекта Южен газов коридор от Турция през Гърция и Италия.

Poseidon е проект за строителството на морската част от газопровода ITGI, който минава по дъното на Йонийско море и съединява газотранспортните системи на Гърция и Италия. Участници в ITGI Poseidon S.A на паритетни начала са Edison и DEPA.

 

#Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници