БСП с мандата: Преговори за синьо гориво с Газпром, връщане на 70-те изгонени дипломати

БСП с мандата: Преговори за синьо гориво с Газпром, връщане на 70-те изгонени дипломати
A A+ A++ A

Преговори за доставки на газ в това число с "Газпром", както и ревизиране на решението за изгонването на 70 служители от руските дипломатически мисии у нас. За това ще настоява левицата, която днес в 17 ч., ще вземе третия мандат за съставяне на правителство. Заявката даде депутатът на Корнелия Нинова Иван Ченчев пред Нова нюз.

На неколкократните питания на водещата дали тези две теми ще се считат за "червени линии" на БСП при търсенето на подкрепа сред потенциалните коалиционни партньори обаче, Ченчев не бе така еднозначен.

"Към този момент в едни такива сложни преговори не бива да се поставят разделителни линии, които могат да тласнат България към избори. Всяко едно гооврене сега е излишно".

Все пак, той припомни, че социалистите имат внесен в парламента проект на решение за 70-те.

Депутатът на БСП затвърди позицията на левицата - тряба да се направи сериозен опит за съставяне на кабинет - и заради средствата по плана за възстановяване, които минават през законодателни изменения, и поради факта, че бюджетната процедура за бюджет 2024 започва през октомври - когато, според президента Румен Радев, ако не се реализира третият мандат, ще се ходи на избори. 

"Преговорите ще започнат с нашите коалиционни партньори, както преди. Имаме управленска програма с конкретни срокове, ще стъпим на нея. Всички партии от четворната коалиция са удовлетворени от нея. Нуждаем се от стабилно бъдеще, макар и краткосрочно. Имаме хоризонт за разговори и управление", смята Ченчев.

И потвърди, че БСП ще предложи досегашните си министри отново да заемат постовете си.

Припомняме, че именно заради решението на премиера в оставка Кирил Петков за изгонването на руските дипломатически служители от левицата поставиха условие - ще преговарят с "Продължаваме промяната", която получи първия мандат за съставяне на правителство, но само при условие, че Петков не е кандидат за премиер. И така той бе сменен с Асен Василев.

Що се отнася до преговорите с "Газпром", именно Василев бе този, който обяви, че такива повече няма да има. Но пък в управленската програма, изготвена от ПП, ДБ и БСП не се споменава изключението "Газпром".

#БСП #Газпром #дипломати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"