Гените определят дали сме ''нощни птици'' или ранобудници

Гените определят дали сме ''нощни птици'' или ранобудници
A A+ A++ A

Дали спадаме към типа “нощна птица” или “ранно пиле” зависи от гените, предполага изследване, цитирано от The Guardian .

Отдавна е известно, че всички растения и животни - от микроскопичния планктон до хомо сапиенс, имат вътрешни биологични часовници, регулирани за 24-часов цикъл. В рамките на т.нар. циркаден ритъм представителите на определени видове, включително хората, могат да имат естествено предпочитание към деня или нощта.

Изследователски екип, ръководен от Дейвид Хиндс от базираната в щата Калифорния биотехнологична компания 23andMe е анализирал геномите на 89283 души в търсене на повече информация.

Изследването, публикувано в журнала Nature Communications, съобщава, че съществува връзка между над десет генетични вариации и здрави индивиди, които посочват, че се чувстват най-добре сутрин. Събуждащите се рано хора са по-малко предразположени към безсъние и по-рядко имат нужда от повече от осем часа сън на нощ. При “ранните пилета” вероятността от развитие на депресия е по-малка в сравнение с “нощните птици”.

След като са отчели ефектите на възрастта и пола, учените са установили още, че е по-вероятно ранобудните да имат нисък индекс на телесната маса, който измерва съотношението между височина и тегло. Изследователите подчертават, че нито една от тези взаимовръзки няма причинно-следствен характер. Не са открити и генетични връзки с безсънието, сънната апнея и потенето по време на сън. Механизмът, контролиращ циркадния ритъм се намира в неврони, разположени в част от мозъка, наречена супрахиазматично ядро, в хипоталамуса. 

#ДНК #гени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници