Общините получават 20 млн. лв. за превенция от наводнения

Общините получават 20 млн. лв. за превенция от наводнения
Министерство на отбраната
A A+ A++ A

Тази година общините ще получат 20 млн. лв. за превенция от наводнения. Средствата от екоминистерството ще се насочват най-вече за изграждане на хидротехнически съоръжения и защитна инфраструктура. Процедурата трябва да бъде обявена най-късно до март, обяви министър Ивелина Василева на пресконференция във вторник.

Местните власти ще получат общо 1,2 млрд. лв. за екологични проекти чрез финансовите инструменти на МОСВ: оперативна програма "Околна среда", Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Националния доверителен екофонд.

Най-големият финансов ресурс – от около 1 млрд. лв., е по новата "Околна среда 2014-2020 г.", като 402,6 млн. лв. от този бюджет отиват във водния сектор за реализацията на т.нар. ранни проекти – на Пловдив, Асеновград, Добрич и Плевен (Долна Митрополия) за изграждане на ВиК инфраструктура. Обявена е и процедурата за т.нар. фазирани проекти за ВиК инфраструктура в 8 общини - Банско, Видин, Враца, Златни пясъци, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол. Бюджетът е в размер на 234 млн. лв.

В сектор "Води" ще отидат още 121,5 млн. лв. Средствата ще се предоставят на 5 общини, ще се финансира и Столичната община, за да разработи регионалното си прединвестиционно проучване.

 

#МОСВ #финансиране #общини #превенция #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници