Кризата в Македония се изостря, Груевски засега остава премиер

Кризата в Македония се изостря, Груевски засега остава премиер
Никола Груевски Източник: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Политическата криза в Македония се задълбочава, след като преговорите с посредничеството на еврокомисаря по разширяване Йоханес Хан претъпяха провал.

Македонските партии не се разбраха за дата за предстоящите предсрочни избори

Партиите в Македония не се разбраха за датата на предстоящите предсрочни парламентарни избори след продължителни преговори в петък, въпреки че съгласно договорения още през лятото график вотът трябваше да се проведе на 24 април.  

Това отменя, поне засега, и оттеглянето на премиера на страната Никола Груевски.

Груевски обяви, че подава оставка, но тя все още не е приета от президента. Според споразумението между четирите най-големи политически партии в Македония той трябва да се оттегли от премиерския пост 100 дни преди предсрочните парламентарни избори. За дата на предстоящите избори беше предложена 24 април, като тя трябваше да бъде гласувана от Събранието на Македония.

Причината за провалянето на преговорите е отказът на Социалдемократическата партия на Зоран Заев да се съгласи на нови избори, при положение, че не е гарантирана свободата на националните медии и „прочистване“ на избирателните списъци, тъй като според опозицията в тях има около 200 000 души, записани с фалшиви лични карти.

Ако се проведат избори на 24 април, ние няма да участваме, защото дотогава няма време да се създадат условия за честни избори. Ще продължим да се борим за свободни, справедливи и демократични условия, в които да се проведат изборите, подчерта Заев.

В същото време Никола Груевски обвини Заев в опит да отложи вота заради социологическите проучвания, показващи превеса на ВМРО-ДПНЕ.

Еврокомисарят Йоханес Хан е категоричен, че преговорите трябва да продължат, докато не се постигне съгласие за дата за изборите.

 Македонският президент Георге Иванов призова четиримата политически лидери да изпълнят споразумението от юни в Пържино и да сложат край на политическата криза, която прекалено дълго продължава и измъчва страната. Според него бягството от изпълнението на споразумението застрашава и поставя под въпрос европейската и евроатлантическата перспектива за Република Македония.

Междувременно председателят на Държавната избирателна комисия Александър Чичаковски каза, че в страната от чисто технически аспект могат да проведат избори на 24-ти април, но до тази дата не може да бъде направена проверка на избирателните списъци. Според него за тази проверка са необходими най-малко 3-4 месеца.

#политическа криза #Македония #избори #Никола Груевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници