Екоминистерството: Няма финансови санкции за България по делото за Калиакра

Екоминистерството: Няма финансови санкции за България по делото за Калиакра
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Съдът на ЕС постанови, че България е била в нарушение на европейското законодателство при одобряването на проекти за вятърни генератори и голф игрище в Калиакра, като не е бил отчетен кумулативният ефект в района.

Решението не е обвързано с финансова санкция, съобщава пресцентърът на Министерството на околната среда и водите.

Причина за стартиране на наказателната процедура през 2008 г. и нейното довеждане до съдебна фаза са действия, извършени основно през 2007-2008 г. по одобряване на множество проекти в района на Калиакра, отбелязват от ведомството.

Искът на ЕК срещу България беше с изключително голям предмет за множество проекти в района за близо 3000 вятърни генератора. Отчитайки всички предприети корекционни мерки от България, съдебното решение обхваща няколко проекта. В съдебното решение се посочва, че България е трябвало да обяви границата на защитена зона за птиците Калиакра до границата на орнитологично важно място Калиакра, както и че при одобряването на определени проекти за вятърни генератори в тази територия не са приложени правилно Директивата за птиците и Директивата за хабитатите, обясняват от МОСВ.

От ведомството на Ивелина Василева поясняват, че още при получаване на мотивираното становище на ЕК през лятото на 2012 г. България е предприела "действия за коригиране на нарушенията  - с промени в Закона за опазване на околната среда се въвежда 5-годишна давност с обратно действие на решенията за преценяване на необходимостта от ОВОС".

"Така отпадат 90% от одобрените над 2000 вятърни генератора, тъй като в този срок възложителите не са предприели никакви действия за реализация на обектите. През януари 2013 г. беше издадена екологична оценка на Националния план за развитие на енергия от възобновяеми енергийни източници, с която беше въведена забрана за одобряване на нови проекти за ВЕИ в района на Калиакра. С тези две мерки се създава сигурност, че там няма да има прекомерно застрояване, въпреки многото одобрени проекти в първите две години на членството на България в ЕС (2007-2008 г.). Така при стартирането на делото през 2014 г., в района остават около 200 вятърни генератора", е посочено в съобщението на екоминистерството.

Коригирането на несъответствията с европейското законодателство е продължило и през 2013 г., когато е разширена защитената зона за птиците „Калиакра” до границата на Орнитологично важно място – Калиакра. "С това България още тогава изпълни едно от изискванията по наказателната процедура. В допълнение бяха включени още територии от района на Калиакра в мрежата Натура 2000 с цел опазване на птиците. Това са защитена зона „Било“  и нови територии за опазване на така важните степи. Изготвя се и План за устойчиво управление на Калиакра. В него се залагат мерки за недопускане на допълнително застрояване и правилно експлоатиране на съществуващите обекти", сочат от МОСВ. От министерството  акцентират върху желанието България да гарантира, че в Калиакра е постигнат баланс между социално-икономическото развитие и опазването на природата.

 

#защитена зона Калиакра #Съдът на ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници