Съдът на ЕС отмени санкциите срещу двама руски магнати

Съдът на ЕС отмени санкциите срещу двама руски магнати
A A+ A++ A

Съдът на ЕС отмени санкциите срещу двама руски бизнесмени - Петър Авен и Михаил Фридман, след като установи, че причините, на които се е позовал Брюксел, са невалидни, предаде БГНЕС.

Европейският съюз наложи последователно санкции на руски граждани и предприятия за това, че са се възползвали или са имали роля в инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 г. Базираният в Люксембург Общ съд на ЕС се произнесе в полза на оспорването, отправено от Авен и Фридман, основни акционери в ключова руска банка. Според решението причините, посочени от Европейския съвет, за да бъдат насочени санкциите срещу тях двамата, "не могат да бъдат взети под внимание".

В резултат на това съдът заяви, че "отменя както първоначалните актове, така и актовете, с които се поддържат списъците с ограничителни мерки" срещу тях, тъй като те са били определени от Съвета между началото на 2022 г. и началото на 2023 г.

Понастоящем в списъка на ЕС със санкции срещу Русия са включени повече от 1700 физически лица и 400 предприятия.

Фридман, който има и латвийско гражданство, и Авен, който има и израелско гражданство, бяха включени в списъка със санкции на ЕС заради връзката им с въпросната ключова банка. И двамата твърдят, че доказателствата, представени от Европейския съвет, който представлява 27-те държави - членки на ЕС, не са нито надеждни, нито достоверни. Съдът се съгласи, че мотивите на съвета не са "достатъчно обосновани и следователно не са оправдани". Посочва се, че в по-късните актове на Съвета, с които се запазват санкциите срещу Фридман и Авен, не са представени "никакви допълнителни доказателства".

"Те не доказват, че са подкрепяли действия или политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна" или са предоставяли материална подкрепа на лицата, вземащи решенията на Москва, които стоят зад инвазията, или са се облагодетелствали от тях.

Съществува възможност за обжалване на решението, само по отношение на правните точки, в рамките на два месеца и 10 дни. Адвокатите, представляващи двамата бизнесмени, приветстваха решението като "от изключителна важност".

"Съдът правилно установи, че всички обвинения срещу Михаил Фридман и Петър Авен са напълно неоснователни", се казва в изявлението на базираните във Франция адвокати Тиери Марембер, Аарон Бас и Роже Герсон.

"Налагането на санкции срещу тях беше контрапродуктивна грешка", заявиха адвокатите. "Надяваме се, че днешният силен сигнал ще бъде чут в ЕС и извън него."

Санкциите на ЕС забраняват на лицата да пътуват до Европейския съюз и забраняват на гражданите и дружествата от ЕС да имат финансови отношения с тях.

#Съдът на ЕС #антируски санкции #руснаци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници